Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie” (CROSBI ID 354803)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kata Dorbić Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie” / Katalinić, Višnja (mentor); Skroza, Danijela (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2009

Podaci o odgovornosti

Kata Dorbić

Katalinić, Višnja

Skroza, Danijela

hrvatski

Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”

Proizvodnja vina na Šibenskom području odavna je djelatnost koja je stanovništvu ovog kraja osiguravala egzistenciju. Na tom području Primošten je važna točka proizvodnje vina, naročito čuvenog Babića koji je njegova autohtona sorta. Specifičnosti primoštenskog kraja, klimatskih uvjeta i tla, koje su neophodne za postizanje izuzetne kvalitete grožđa koje dozrijeva u ovom podneblju, razlog su što se ova sorta grožđa nije značajnije proširila u druga vinogorja. Stoga je Primošten ostao glavni proizvođač grožđa i vina Babić. Razvoj novih tehnoloških postupaka u procesu prerade grožđa u vino, u cilju postizanja nove i drugačije arome i bouquet-a vina, rezultirao je uspješnom primjenom različitih načina prerade crnog grožđa Babić. Kako bi se povećala kompleksnost i struktura crnog vina Babić, uvedena je tehnologija proizvodnje Sur lie. U ovom završnom je radu opisane su razlike u tehnološkom procesu proizvodnje vrhunskog crnog vina Babić proizvedenog postupkom Sur lie u odnosu na klasičnu tehnologiju proizvodnje vrhunskog crnog vina Babić. Razlike u tehnološkom postupku rezultiraju razlikama u kemijskom sastavu i senzorskim svojstvima crnog vina Babić i crnog vina Babić Sur Lie što potrošač prepoznaje. U eksperimentalnom dijelu rada uspoređeni su osnovni kemijski parametri kvalitete ova dva vina temeljem analitičkog izvješća Državnog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo RH. Također, u laboratoriju Zavod za prehrambenu tehnologiju KTF-a, urađene su analize i usporedba polifenolnog sastava crnih vina Babić. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određena je koncentracija ukupnih fenolnih spojeva, flavonoida i neflavonoida, koncentracije antocijana. Pomoću apsorbancija određenih na 420, 520 i 620 nm određen intenzitet boje, nijansa i sastav boje, te udio crvene boje u kontroliranim uzorcima vina Babić. Rezultati analize pojedinih kemijskih parametara uspoređeni su s Pravilnikom o vinu NN 96/96 i Pravilnikom o proizvodnji vina NN 02/05.

crno vino; proizvodnja vina

nije evidentirano

engleski

Technology and chemical composition of red wines "Babić" and "Babić Sur Lie"

nije evidentirano

red wine; wine Babić technology;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

01.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija