Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hrvatsko-slovenska granica u Istri na službenim kartama i planovima, s posebnim osvrtom na regulaciju rijeke Dragonje (CROSBI ID 764324)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Slukan-Altić, Mirela Hrvatsko-slovenska granica u Istri na službenim kartama i planovima, s posebnim osvrtom na regulaciju rijeke Dragonje // Studija-ekspertiza hrvatsko-slovenskih odnosa. 2009.

Podaci o odgovornosti

Slukan-Altić, Mirela

hrvatski

Hrvatsko-slovenska granica u Istri na službenim kartama i planovima, s posebnim osvrtom na regulaciju rijeke Dragonje

U raspravama oko položaja granične crte, kao argument često se koriste različiti kartografski izvori, što je i sa stajališta međunarodne prakse prihvaćeno. Sukladno tome, tijekom određivanja hrvatsko-slovenske granice također su se predočavale brojne karte i atlasi različitih izdavača, pozivajući se na njih kao dokazni materijal, bilo da su one izdate od državne vlasti ili privatnih (često i stranih) izdavača. Crte razgraničenja u tim su kartama i atlasima nerijetko nejasno, nepotpuno ili netočno označene, a često nude i sasvim oprečne informacije. Međunarodna praksa u tom je smislu uvela načelo da karte same po sebi ne mogu biti jedini dokaz položaja granične crte, osim kada se radi o kartama koje nastaju kao izraz volje države . Dakle, u dokazivanju položaja granične crte u različitom povijesnim razdobljima, samo službene karte nastale od ovlaštenog organa državne uprave, u međunarodnoj praksi mogu imati snagu dokaza . Zbog svega navedenoga, ovdje donosimo opis položaja hrvatsko-slovenske granice na službenim kartama kako su je označavale ovlaštene državne i republičke vlasti. Kako hrvatsko-slovenskog razgraničenja u području Dragonje prije 1944. nije bilo, u radu pratimo kronologiju prikazivanja položaja granice crte od 1944. godine nadalje. Također, s obzirom da velik dio problema oko identificiranja položaja granične crte na toku Dragonje proizlazi iz njezine regulacije, posebnu ćemo pažnju posvetiti i promjeni toka Dragonje nastalim uslijed regulacijskih zahvata.

hrvatsko-slovenska granica ; 20. stoljeće ; kartografski izvori

Ostali autori ekspertize: Miroslav Bertoša, Darko Dukovski, Željko Holjevac, Zlatko Matijević, Stipan TRgorlić. Urednik Ivan Rogić. Naručitelj Hrvatski sabor, izrada Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

engleski

Croatian-Slovenian border-line in Istria on official maps and plans, with special regards on the regulation of river Dragonja

nije evidentirano

Croatian-Slovenina border ; 20th century ; cartographic sources

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija-ekspertiza hrvatsko-slovenskih odnosa

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest