Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 420260

Izvješće Centra za kontrolu otrovanja za razdoblje od 1.siječnja do 31.prosinca 2008.


Varnai, Veda Marija; Ljubičić Ćalušić, Anita; Sabolić Pipinić, Ivana; Macan, Jelena; Turk, Rajka
Izvješće Centra za kontrolu otrovanja za razdoblje od 1.siječnja do 31.prosinca 2008., 2009. (izvješće).


CROSBI ID: 420260 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izvješće Centra za kontrolu otrovanja za razdoblje od 1.siječnja do 31.prosinca 2008.
(Report of the Poison control centre for the period 1 January- 31 December 2008)

Autori
Varnai, Veda Marija ; Ljubičić Ćalušić, Anita ; Sabolić Pipinić, Ivana ; Macan, Jelena ; Turk, Rajka

Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvješće

Godina
2009

Ključne riječi
Centar za kontrolu otrovanja; izvješće
(Poison control centre; report)

Sažetak
U ovom izvješću navode se osnovni statistički podaci o broju poziva primljenih u Centru za kontrolu otrovanja tijekom dvanaestomjesečnog razdoblja od siječnja do prosinca 2008. godine, uključujući podatke o tražiteljima informacija, kao i podatke o bolesnicima i osobinama otrovanja. Tijekom navedenog razdoblja u Centru je zabilježeno 1410 poziva kojima su se tražile informacije o 1446 slučaja. U većini slučajeva (92% od ukupnog broja poziva) tražitelji informacija bili su zdravstveni radnici (liječnici i medicinske sestre), a tek u 8% slučajeva službene osobe drugih profila ili privatne osobe. Ukupni broj slučajeva bio je nešto manji tijekom zime i ranog proljeća (prosječno 102 slučaja mjesečno), a veći tijekom kasnog proljeća i ljeta (prosječno 128 slučajeva na mjesec). Distribucija slučajeva prema uzrocima otrovanja bila je slična u svih promatranih mjeseci, izuzevši izloženost pesticidima, nejestivim gljivama i ugljičnom monoksidu. Izloženost pesticidima bila je najviša tijekom svibnja i lipnja (33 i 39 slučajeva), a najmanja zimi (u siječnju, veljači, studenom i prosincu) s 5 ili manje slučajeva na mjesec. Krajem ljeta i tijekom jeseni zabiolježeno je 8 slučajeva ingestije nejestivih gljiva. Tijekom jeseni i zime, 9 osoba bilo je izloženo ugljičnom monoksidu, a u njih 6 izloženost je rezultirala potencijalno ozbiljnim simptomima. Najzastupljeniji uzroci otrovanja bili su lijekovi (39% od ukupnog broja slučajeva), kućne kemikalije (27% od ukupnog broja), te pesticidi (11% od ukupnog broja). Zabilježena su tri smrtna slučaja, jedan uuzrokovan organofosfornim insekticidom u djeteta, jedan ingestijom psihoaktivnih lijekova u suicidalnoj namjeri u odraslog muškarca, te jedan aspiracijom i inhalacijom naftnih derivata na radnom mjestu također u muškarca.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Varnai, Veda Marija; Ljubičić Ćalušić, Anita; Sabolić Pipinić, Ivana; Macan, Jelena; Turk, Rajka
Izvješće Centra za kontrolu otrovanja za razdoblje od 1.siječnja do 31.prosinca 2008., 2009. (izvješće).
Varnai, V., Ljubičić Ćalušić, A., Sabolić Pipinić, I., Macan, J. & Turk, R. (2009) Izvješće Centra za kontrolu otrovanja za razdoblje od 1.siječnja do 31.prosinca 2008.. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju. Izvješće.
@unknown{unknown, year = {2009}, keywords = {Poison control centre, report}, title = {Report of the Poison control centre for the period 1 January- 31 December 2008}, keyword = {Poison control centre, report} }