Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Istraživanje klasičnih i novih generacija pripravaka u suzbijanju krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata, Say, Col. Chrysomelidae) (CROSBI ID 86878)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Dobrinčić, Renata ; Igrc Barčić, Jasminka Istraživanje klasičnih i novih generacija pripravaka u suzbijanju krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata, Say, Col. Chrysomelidae) // Fragmenta phytomedica et herbologica, 26 (1998), 1-2; 53-66

Podaci o odgovornosti

Dobrinčić, Renata ; Igrc Barčić, Jasminka

hrvatski

Istraživanje klasičnih i novih generacija pripravaka u suzbijanju krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata, Say, Col. Chrysomelidae)

Laboratorijski pokusi provedeni u 1995.-oj i 1997.-oj godini imali su za cilj istražiti kombinacije subnormalnih doza klasičnih i novih djelatnih tvari u suzbijanju krumpirove zlatice. Pokusi su provedeni internacionalno prihvaćenom metodom "IRAC No.7 Method" umakanja buseva krumpira u škropivo. Od klasičnih djelatnih tvari korištena je gotova kombinacija klorpirifosa i cipermetrina. Od novih generacija insekticida korišteni su biološki insekticidi (Bacillus thuringiensis var. tenebrionis), IGR insekticidi (hexaflumuron)i derivati nereis toksina (tiociklam). Doze insekticida korištene u pokusima bile su niže od normalno preporučenih, a prema njihovoj učinkovitosti podijeljene su na subletalne, odnosno one koje izazivaju mortalitet ispod 10%(Benz, 1971.) i subnormalne, koje izazivaju mortalitet iznad 10% (Maceljski i Balariun, 1974.). Međusobni odnos komponenti u kombinacijama je klasificiran kao antagonizam, nezavisni isnergizam i sinergizam. Korištene kombinacije uglavnom su pokazale učinkovitost koja odgovara nezavisnom sinergizmu. Nezavisni isnergizam je odnos komponenti različitog mehanizma djelovanja. Rezultat zajedničkog djelovanja je u takvom odnosu manji od jednostavnog zbroja učinaka pojedinačnih komponenti, budući da dvije različite djelatne tvari djeluju na jedinke iste populacije a da pri tom ne dolazi do poboljšanja djelovanja ni jedne od njih što je slučaj kod sinergizma. U slučajevima kombinacija bioloških insekticida i IGR-a s klasičnim kemijskim insekticidima uočeno je poboljšanje početnog djelovanja B.t.t. i IGR pripravaka. Kombinacije IGR pripravaka (Sonet)) i nereis toksina (Evisekt) u dozama koje predstavljaju 25% pune doze svakog pripravka (ukupno 50% pune doze)pokazuju zadovoljavajuću učinkovitost u laboratorijskim uvjetima. Čak i smanjenje doze nereis toksina u ovim kombinacijama na 12, 5% pune doze 1/8 ne smanjuje znatno učinkovitost kombinacije. U svim pokusima uočena je vrlo dobra učinkovitost nižih doza insekticida, međutim te niže doze kao i kombinacije koje bi se mogle izdvojiti kao obečavajuće treba istražiti u poljskim uvjetima.

Leptinotarsa decemlineata; kombinacije insekticida; subletalne i subnormalne doze

nije evidentirano

engleski

Investigations of the combinations classical and new generations of the insecticides in the control of the Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata, Say, Col. Chrysomelidae)

nije evidentirano

Colorado Potato Beetle; insecticide combinations; sublethal and subnormal dosages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26 (1-2)

1998.

53-66

objavljeno

1330-2884

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)