Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 419374

Strategijske odrednice novog svjetskog poretka u domeni globalnih komunikacija


V.Grbavac, et all
Strategijske odrednice novog svjetskog poretka u domeni globalnih komunikacija // Informatologia, 1 (2007), 40; 1-80 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 419374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Strategijske odrednice novog svjetskog poretka u domeni globalnih komunikacija
(Strategical determinants of new world order in the field of global communication)

Autori
V.Grbavac, et all

Izvornik
Informatologia (1330-0067) 1 (2007), 40; 1-80

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
globalne komunikacije; novi svjetski poredak
(global communications; new world order)

Sažetak
U ovom radu se razmatraju pitanja globalizacije u komunikacijama koja se krupnim koracima odvija gotovo u svim krajevima svijeta. Početno se uobličuju četiri glavna trenda sveprisutna u svjetskim komunikacijama, a zatim se svaki od njih posebice definira i raščlanjuje, s težnjom prinosa razrješenju osnovnih problema i aktualnih rješenja u svezi s tim područjem. Digitalizacija će se, primjerice, nesumnjivo potvrditi kao jedan od sveprisutnih generičkih trendova koji je u velikoj mjeri uvjetovao i nastanak ostalih. Ovdje se također razmatraju neki od specifičnih info-fenomena suvremenog društva, poput Interneta ili tržišta vijesti koji imaju golemi utjecaj na modernu kulturu te se s pravom smatraju bitnim čimbenicima zahuktale informacijske tehnološke revolucije. Neslućeni razvoj globalnih komunikacija iznio je na vidjelo i potrebu za ustanovljenje određenih pravila i standarda, što je također tema jedne od raščlamba u ovoj glavi, a bavi se problematikom međunarodne povelje i njezinih postavka, posebice s aspekta eurointegracija. Svi ti elementi na poseban način daju prinos ostvarivanju globalnoga multikulturalnoga informacijskog društva koje nastaje kao krajnja rezultanta svekolikih događanja u ovom znanstvenom području, što je predmet razmatranja u završnom dijelu rada

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0000000-3589 - Mjesto i uloga informatike u razvitku poljodjelskih sustava: primjer Hrvatske (Vitomir Grbavac, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

V.Grbavac, et all
Strategijske odrednice novog svjetskog poretka u domeni globalnih komunikacija // Informatologia, 1 (2007), 40; 1-80 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
V.Grbavac, e. (2007) Strategijske odrednice novog svjetskog poretka u domeni globalnih komunikacija. Informatologia, 1 (40), 1-80.
@article{article, author = {V.Grbavac, e.}, year = {2007}, pages = {1-80}, keywords = {global communications, new world order}, journal = {Informatologia}, volume = {1}, number = {40}, issn = {1330-0067}, title = {Strategical determinants of new world order in the field of global communication}, keyword = {global communications, new world order} }

Časopis indeksira:


  • Scopus