Utjecaj vrste kvasca na kinetiku fermentacije mošta i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina (CROSBI ID 464033)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Runjić-Perić, Vjera ; Božanić, Rajka ; Bobić, Vedranka ; Pavušek, Ivanka
hrvatski
Utjecaj vrste kvasca na kinetiku fermentacije mošta i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina
Istraživan je utjecaj čistih i združenih kultura kvasaca Saccharomyces cerevisiae soj V54, S. cerevisiae (bayanus) soj Z2 i kvasca Kloeckera apiculata soj A68 na kinetiku alkoholne fermentacije i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina iz grožđa sorte graševina. S. cerevisiae soj V54 je visokofermentativni vinski kvasac pa je brzina fermentacije bila značajno veća u uzorcima mošta nacjepljenim ovim sojem, bilo u čistoj, bilo u združenoj kulturi. Koncentracija viših alkohola (n-propanola, izobutanola, izoamilnog alkohola, acetaldehida i etilacetata značajno je ovisila o vrsti/soju kvasca i načinu fermentacije.
Saccharomyces cerevisiae; Kloeckera apiculata; fermentacija mošta; hlapljivi sastojci
nije evidentirano
engleski
Influence of yeast strain on must fermentation kinetics and concentration of volatile wine constituents
nije evidentirano
Saccharomyces cerevisiae; Kloeckera apiculata; must fermentation; volatile components
nije evidentirano
Podaci o prilogu
108-108-x.
1966.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096