Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 418784

Jesu li brak i obitelj još uvijek vrednote u europskim društvima, usprkos alternativnim strujanjima?


Baloban, Josip
Jesu li brak i obitelj još uvijek vrednote u europskim društvima, usprkos alternativnim strujanjima? // Humanae vitae za sva vremena. Ljudska spolnost življenja u velikodušnosti i razboritosti. / Hodžić, Petar Krešimir (ur.).
Zagreb: Kršćanska sadašnjost, 2013. str. 45-57 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Jesu li brak i obitelj još uvijek vrednote u europskim društvima, usprkos alternativnim strujanjima?
(Are mariage and family still values within european societies, despite alternative positions?)

Autori
Baloban, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Humanae vitae za sva vremena. Ljudska spolnost življenja u velikodušnosti i razboritosti. / Hodžić, Petar Krešimir - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2013, 45-57

ISBN
978-953-11-0755-6

Skup
Međunarodnom kongresu u povodu 40. obljetnice enciklike „ Humanae Vitae“

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 28-30. 11. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Marriage; family; values; european societies; family mainstreaming; gender mainstreaming
(Brak; obitelj; vrednote; europska društva; glavno obiteljsko strujanje; glavno spolno strujanje)

Sažetak
Brak i obitelj su još uvijek većinsko glavno strujanje u svim društvima svijeta poznato kao family mainstreaming i dva prevladavajuća i većinska ljudska zajedništva, usprkos svih alternativa koje nadolaze, osobito spolnog strujanja – gender mainstreaming. Sukladno tome fererat ima naslov Jesu li brak i obitelj još uvijek vrednote u europskim društvima, usprkos alternativnim strujanjima? Nadalje, izlaganje se temelji na rezultatima Europskog istraživanja vrednota-EVS-1999./2000., koje je provedeno u 32. europske zemlje, a dijelom i na istraživanju EVS-2008. samo za Hrvatsku. Izlaganje ide za tim da pokaže koliko je današnjim Europljanima, a jednako tako i Hrvatima stalo do prirodnog braka i obitelji ; koliko su spremni za jednakost između muškarca i žene, tj. na promjenu ili nadopunu uloge spolova, i u kojoj su mjeri još otvoreni prema životu-rađanju. Na temelju empirijskih podataka autor dolazi do više spoznaja. Prva govori o tome da u percepciji Europljana prirodni i tradicionalni brak nije zastarjela ili prevladana ustanova. Druga ukazuje na to da je današnjim Europljanima obitelj veoma važna i važna i njihovom životu, usprkos svih kriza, potresa i transformacija. Treća spoznaja dokazuje kako Europljani idejno i praktično zagovaraju i promiču jednakost između muškarca i žene na osobnoj, bračnoj, obiteljskoj i društvenoj razini. I četvrta govori o tome da su današnji Europljani još uvijek otvoreni životu, iako je ta otvorenost o puno čemu ovisna i s različitih strana pogađana. Ovisna je, prije svega, o željenom i realnom broju djece ; ovisna je o stavu prema pobačaju ; ovisna je o dobrovoljnoj apstinenciji od djece, o prisilnoj apstinenciji od djece (neplodnost) i o socijalitetnom sterilitetu. Naposljetku, ovisna je - a u budućnosti biti će još više ovisna - o utjecaju gender mainstreaminga, koji će izravno ili neizravno utjecati na sva vremenski starija glavna strujanja. Naposljetku, neće li u društvima Europe nastajati nove nejednakosti i nove nepravde upravo traženjem ozakonjenja gender teorije ne samo u smislu ravnopravnosti s postojećim bračnim i obiteljskim ustanovama, nego i traženjem pravnih posljedica-kažnjavanja osoba, koje će osporavati ili se neće slagati sa zagovornicima teorije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203-1941533-0734 - Europsko istraživanje vrednota: Hrvatska u Europi (Josip Baloban, )

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Josip Baloban, (182910)