Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 418357

Evaluacija knjižničnih službi i usluga u narodnoj knjižnici


Aparac, T.
Evaluacija knjižničnih službi i usluga u narodnoj knjižnici // Međunarodno savjetovanje Narodne knjižnice: izazov promjena / Šegota-Novak, Marija ; Turčin, Vesna (ur.).
Rijeka, Zagreb: Gradska biblioteka Rijeka, Hrvatsko bibliotekarsko društvo, 1997. str. 69-75 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Evaluacija knjižničnih službi i usluga u narodnoj knjižnici
(Evaluation of library services in public library)

Autori
Aparac, T.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Međunarodno savjetovanje Narodne knjižnice: izazov promjena / Šegota-Novak, Marija ; Turčin, Vesna - Rijeka, Zagreb : Gradska biblioteka Rijeka, Hrvatsko bibliotekarsko društvo, 1997, 69-75

Skup
Narodne knjižnice: izazov promjena

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Evaluacija; Knjižnične službe i usluge; Narodna knjižnica
(Evaluation; Library services; Public library)

Sažetak
Cilj je izlaganja izložiti osnovne pristupe vrednovanju (evaluaciji) knjižničnih službi i usluga u narodnim knjižnicama te pružiti uvid u osnovne tehnike i metode vrednovanja. Naime, predodžba o važnosti i ulozi narodne knjižnice u Hrvatskoj nije istovjetna sa stajališta bibliotekara, korisnika i financijera. Stoga je planiranje knjižničnih službi i usluga, u sklopu kojega je vrednovanje nezaobilazna komponenta, jedno od najvažnijih uporišta za promjenu taktike nastupa prema javnosti - i prema potencijalnoj korisničkoj populaciji i prema financijerima. U narodnim knjižnicama u Hrvatskoj nije se do sada sustavno provodilo istraživanje djelotvornosti postojećih unutarnjih organizacijskih sklopova, niti su se vrednovale ponuđene knjižnične službe i usluge. Nisu se također sustavno istraživale potrebe stvarnih i potencijalnih korisnika. Pitanje ?zašto vrednovati?? u takvom se kontekstu nameće kao suvišno, ali zato pitanju kako vrednovati nužno treba posvetiti dužnu pažnju. U protivnom, svako daljnje odlaganje bibliotekara da se ozbiljno posvete pitanju vrednovanja usluga koje trenutno pružaju svojim korisnicima i planiranju budućih može rezultirati gubitkom povjerenja u sposobnosti knjižnica da se prilagode zahtjevima struke i vlastite zajednice korisnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Tatjana Aparac-Jelušić, (118492)