Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 418322

Progresivna multifokalna leukoencefalopatija u osoba zaraženih virusom humane imunodeficijencije: prikaz bolesnice i pregled bolesnika liječenih u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu


Maretić, Tomislav; Čivljak, Rok; Lisić, Miroslav; Lukas, Davorka; Višković, Klaudija; Begovac, Josip
Progresivna multifokalna leukoencefalopatija u osoba zaraženih virusom humane imunodeficijencije: prikaz bolesnice i pregled bolesnika liječenih u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu // Infektološki Glasnik, 28 (2008), 2; 75-81 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Progresivna multifokalna leukoencefalopatija u osoba zaraženih virusom humane imunodeficijencije: prikaz bolesnice i pregled bolesnika liječenih u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu
(Progressive multifocal leukoencephalopathy (PML) in HIV-infected patients – a case report and review of patients treated at the University Hospital for Infectious Diseases in Zagreb)

Autori
Maretić, Tomislav ; Čivljak, Rok ; Lisić, Miroslav ; Lukas, Davorka ; Višković, Klaudija ; Begovac, Josip

Izvornik
Infektološki Glasnik (1331-2820) 28 (2008), 2; 75-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Progresivna multifokalna leukoencefalopatija (PML); JC virus; Virus humane imunodeficijencije (HIV); HIV-bolest
(Progressive multifocal leukoencephalopathy (PML); JC virus; Human immunodeficiency virus (HIV); HIV-disease)

Sažetak
U četrdesetogodišnje bolesnice s postupnim i progresivnim razvojem neuroloških simptoma dijagnosticirana je HIV-bolest uz veoma izraženu imunodeficijenciju. Na temelju neuroloških simptoma (motorni deficiti, kognitivni poremećaji, poremećaji govora, vida, tonusa muskulature, smetnje koordinacije) te slikovnih radioneuroloških tehnika postavljena je klinička dijagnoza progresivne multifokalne leukoencefalopatije (PML). Naknadno je dijagnoza PML potvrđena pozitivnim nalazom reakcije lančane polimeraze (PCR) na JC virus u likvoru. Bolesnica je liječena antiretrovirusnim lijekovima uz ostalu simptomatsku i suportivnu terapiju. Unatoč određenom poboljšanju laboratorijskih parametara stečene imunodeficijencije na provedeno liječenje tijekom pet mjeseci bolest je nezadrživo napredovala do smrtnog ishoda. Do sada je u 20-godišnjem razdoblju u našoj Klinici liječeno ukupno 11 bolesnika s HIV- bolešću u kojih je na temelju kliničko- neuroloških manifestacija i neuroradioloških pretraga postavljena dijagnoza PML. Detalji su prikazani u tablici 2. U spomenutom slučaju po prvi put je u Hrvatskoj etiološka dijagnoza potvrđena dokazom JC virusa u cerebrospinalnom likvoru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
143-1080116-2315 - HIV zaraza, spolno prenosive infekcije i rizično ponašanje u hrvatskih pomoraca (Davorka Lukas, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)