Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske (CROSBI ID 354596)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šrajbek, Valentina
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske
U radu je ispitivan utjecaj prinosa grožna na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost bijelog vina sorte Chardonnay i Malvazije istarske. Za odrenivanje antioksidacijske aktivnosti vina primijenjene su DPPH, FRAP i ABTS metode. Ukupni polifenolni spojevi odreneni su metodom sa Folin-Ciocalteovim reagensom. Identifikacija i kvantifikacija pojedinačnih polifenolnih spojeva odrenena je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Utvrneno je da prinos grožna utječe na udjel polifenolnih spojeva vina. Najzastupljeniji polifenolni spoj u vinu je trans-kaftarinska kiselina. Promatrana je i korelacija izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva vina i antioksidacijske aktivnosti. Izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti odrenene DPPH i ABTS metodom postoji korelacija, dok izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti odrenene FRAP metodom nema značajne korelacije.
antioksidacijska aktivnost; ABTS; DPPH; FRAP; polifenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic compounds and antioxidant activity of Chardonnay and Malvazija istarska
nije evidentirano
antioxidant activity; ABTS; DPPH; FRAP; pholyphenolic compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
07.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb