Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske (CROSBI ID 354596)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šrajbek, Valentina Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Šrajbek, Valentina

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske

U radu je ispitivan utjecaj prinosa grožna na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost bijelog vina sorte Chardonnay i Malvazije istarske. Za odrenivanje antioksidacijske aktivnosti vina primijenjene su DPPH, FRAP i ABTS metode. Ukupni polifenolni spojevi odreneni su metodom sa Folin-Ciocalteovim reagensom. Identifikacija i kvantifikacija pojedinačnih polifenolnih spojeva odrenena je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Utvrneno je da prinos grožna utječe na udjel polifenolnih spojeva vina. Najzastupljeniji polifenolni spoj u vinu je trans-kaftarinska kiselina. Promatrana je i korelacija izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva vina i antioksidacijske aktivnosti. Izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti odrenene DPPH i ABTS metodom postoji korelacija, dok izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti odrenene FRAP metodom nema značajne korelacije.

antioksidacijska aktivnost; ABTS; DPPH; FRAP; polifenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

Polyphenolic compounds and antioxidant activity of Chardonnay and Malvazija istarska

nije evidentirano

antioxidant activity; ABTS; DPPH; FRAP; pholyphenolic compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

07.05.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija