Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti supsidijarnosti u crkvenom životu (CROSBI ID 153863)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Baloban, Stjepan Mogućnosti supsidijarnosti u crkvenom životu // Bogoslovska smotra, 79 (2009), 1; 147-163

Podaci o odgovornosti

Baloban, Stjepan

hrvatski

Mogućnosti supsidijarnosti u crkvenom životu

Katolička socijalna misao (papa Pio XI. u enciklici Quadragesimo anno, 1931.) otkrila je supsidijarnost kao načelo koje vrijedi za &raquo ; društveni život u svim stupnjevima&laquo ; . Preko socijalnoga nauka Crkve načelo supsidijarnosti ušlo je u način razmišljanja i sve više u način organiziranja europskoga društva, barem kao ideal. Vrijeme pokazuje da pojam i načelo supsidijarnosti zadobiva sve veće značenje u europskom društvu. Manje je poznato da postoje prijepori oko primjene načela supsidijarnosti u Crkvi. Upravo tu, još uvijek nedovoljno raspravljanu tematiku u teologiji i Crkvi obrađuje autor u ovome članku pod naslovom Mogućnosti supsidijarnosti u crkvenom životu. Prva točka &raquo ; Socijalni nauk Crkve otkriva supsidijarnost&laquo ; nudi odgovor na pitanje kako je došlo do uvrštenja supsidijarnosti u socijalni nauk Crkve, što je zbog čuvanja tajne bilo nepoznato do vremena kada je Johannes Schasching (1994.), na temelju dokumenata Tajnoga vatikanskog arhiva, o tome progovorio. To će biti posebno zanimljivo za hrvatsko govorno područje, a daje povijesni okvir za razumijevanje druge točke pod naslovom &raquo ; Odnosi li se supsidijarnost i na život Crkve?&laquo ; O toj se tematici u Hrvatskoj do sada gotovo nije raspravljalo. Autor polazi od &raquo ; klasičnog teksta učiteljstva&laquo ; , tj. Govora novoustoličenim kardinalima pape Pija XII. (20. 2. 1946.) u kojemu papa tvrdi da supsidijarnost vrijedi &raquo ; i za život Crkve, bez da se nanosi šteta njezinoj hijerarhijskoj strukturi&laquo ; . Nakon toga se ukratko ukazuje na povijest &raquo ; zaborava&laquo ; te tematike te ponovno buđenje interesa na Drugoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi u Rimu 1985. godine. Na temelju dvojice autora, klasika, Oswalda von Nell-Breuninga i Waltera Kaspera, autor pokazuje da je primjena supsidijarnosti moguća u crkvenom životu. Treća točka &raquo ; Moguća područja primjene načela supsidijarnosti u crkvenom životu&laquo ; pokazuje da je, s jedne strane, moguća primjena supsidijarnosti na različitim područjima, o čemu govore dvojica prije spomenutih autora. S druge strane, ne samo da ta primjena nije razrađena nego se o njoj u novije vrijeme malo raspravlja. U Hrvatskoj je to potpuno nova tema. Autor zaključuje da su argumenti Nell-Breuninga i Kaspera uvjerljivi i da će se u budućnosti trebati više pozornosti posvećivati primjeni supsidijarnosti u crkvenom životu bez obzira što je to crkveno i teološki osjetljiva tema. Za učinkovitu je raspravu o toj tematici u Hrvatskoj važno poznavati povijesni kontekst kako uvrštenja načela supsidijarnosti u socijalni nauk Crkve tako i prijepore oko primjene supsidijarnosti u Crkvi.

supsidijarnost; primjena supsidijarnosti u Crkvi; hijerarhijska struktura; područja nadležnosti; poštivanje slobode i dostojanstva osobe; udio vjernika laika.

nije evidentirano

engleski

Possibilities of Subsidiarity in Church Life

nije evidentirano

subsidiarity; application of subsidiarity in the Church; hierarchical structure; area of jurisdiction; respect of freedom and human dignity; share of Christifideles.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

79 (1)

2009.

147-163

objavljeno

0352-3101

Povezanost rada

Teologija

Poveznice