Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture (CROSBI ID 328788)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Runjić-Perić, Vjera
Marić, Vladimir
hrvatski
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture
Uspješnoj prirodnoj fermentaciji zelenog biljnog materijala u proizvode za ljudsku i stočnu prehranu pridonose mnogi čimbenici; među njima metabolizamska aktivnost bakterija mliječne kiseline (BMK) ima vodeću ulogu. Stoga se odabrane BMK koriste kao pojedinačne ili združene/mješovite starter kulture za skraćenje vremena fermentacije, te postizanje ujednačene kvalitete i duže trajnosti proizvoda. Za proizvodnju silaže često se kao starter kulture koriste združene homofermentativne bakterije Lactobacillus plantarum i Enterococcus faecium. U radu su istraženi čimbenici rasta i metabolizamska aktivnost, iz silažnog materijala izoliranih i determiniranih bakterija Lactobacillus plantarum soj L4 i Enterococcus faecium soj L3 pri uzgoju u pojedinačnim kulturama, te u ekonomski prihvatljivim podlogama (melasa, sladni ekstrakt, sladovina, sirutka, sok lucerne) za proizvodnju bakterijske biomase. Istraženi su i uvjeti čuvanja (hlađenje, zamrzavanje, liofilizacija, dodatak različitih krioprotektora) te trajnost tako čuvanih bakterijskih pripravaka u koncentriranom i nekoncentriranom obliku, uz očuvanje maksimalne fiziološke aktivnosti. Međuodnosi izoliranih bakterija u združenoj kulturi određeni su pri rastu u različitim uvjetima, a njihova učinkovitost kao starter kultura istražena je u laboratorijskim pokusima siliranja.
bakterije mliječne kiseline (BMK); Enterococcus; Lactobacillus; liofilizacija; siliranje; zamrzavanje; združene/ mješovite kulture
nije evidentirano
engleski
Cultivation of conjoint lactic acid bacteria for ensiling starter cultures
nije evidentirano
Lactic acid bacteria (LAB); Enterococcus; Lactobacillus; liofilization; ensiling; freezing; conjoint/mixed cultures.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
204
.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb