Gospodarenje vodom u pivovari BUP Buzet (CROSBI ID 354569)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ražman, Andrej
Mijatović, Ivan
hrvatski
Gospodarenje vodom u pivovari BUP Buzet
Voda je jedna od najvažnijih sirovina u pivarstvu, kvaliteta i cijena gotovog proizvoda ovise o cijeni i kvaliteti vode. Tijekom procesa proizvodnje piva voda se koristi kao rashladni i ogjrevni medij te iz tog razloga potrebna je posebno pripremljena tehnološka voda (demineralizacija, ionska izmjena) koja bi zadovoljila potrebne parametre. Na temelju podataka prikupljenigh pivovari BUP (Buzetska pivovara) potrebno je 7, 588 hL vode za proizvodnju 1 hL piva. Stoga, glavni cilje je smanjenje potrošnje vode po proizvedenom hL piva ; u pogledu takvog smanjenja razmatraju se sve mogućnosti rekuperacije vode obradom otpadnih voda. Smanjenjem količine otpadnih voda smanjila bi se i količina sirove vode te bi cijena vode bila niža, a u konačnici snizila bi se i cijena gotovog proizvoda.
pivovara; gospodarenje; voda; rekuperacija; potrošnja
nije evidentirano
engleski
Water management in BUP brewery Buzet
nije evidentirano
brewery; consumption; water; management; recycling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
10.03.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb