Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gospodarenje vodom u pivovari BUP Buzet (CROSBI ID 354569)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ražman, Andrej Gospodarenje vodom u pivovari BUP Buzet / Mijatović, Ivan (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Ražman, Andrej

Mijatović, Ivan

hrvatski

Gospodarenje vodom u pivovari BUP Buzet

Voda je jedna od najvažnijih sirovina u pivarstvu, kvaliteta i cijena gotovog proizvoda ovise o cijeni i kvaliteti vode. Tijekom procesa proizvodnje piva voda se koristi kao rashladni i ogjrevni medij te iz tog razloga potrebna je posebno pripremljena tehnološka voda (demineralizacija, ionska izmjena) koja bi zadovoljila potrebne parametre. Na temelju podataka prikupljenigh pivovari BUP (Buzetska pivovara) potrebno je 7, 588 hL vode za proizvodnju 1 hL piva. Stoga, glavni cilje je smanjenje potrošnje vode po proizvedenom hL piva ; u pogledu takvog smanjenja razmatraju se sve mogućnosti rekuperacije vode obradom otpadnih voda. Smanjenjem količine otpadnih voda smanjila bi se i količina sirove vode te bi cijena vode bila niža, a u konačnici snizila bi se i cijena gotovog proizvoda.

pivovara; gospodarenje; voda; rekuperacija; potrošnja

nije evidentirano

engleski

Water management in BUP brewery Buzet

nije evidentirano

brewery; consumption; water; management; recycling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

10.03.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija