Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 417588

Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja


Mišković, Maja
Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja
(Changes of phenolics and antioxidant activity in strawberry jams after 6 months storage)

Autori
Mišković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.02

Godina
2007

Stranica
64

Mentor
Branka Levaj

Ključne riječi
Fenoli ; antioksidativna aktivnost ; marmelada ; jagoda ; skladištenje
(Phenolics ; antioxidant activity ; strawberry ; jam ; storage)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je fizikalno – kemijski sastav i antioksidativna aktivnost niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Marmolada (iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja) te Honeoye, Clery i NF 421 (iz konvencionalnog uzgoja) koje su skladištene 6 mjeseci. Marmelade su kuhane u vakuum – kuhaču. U analiziranim marmeladama količina topljive suhe tvari se nije bitno promijenila, a i kod pH vrijednosti promjena je bila minimalna. Količina ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida i antocijana se smanjila kod svih sorti, kao i antioksidativne aktivnosti koja je određena pomoću 3 različite metode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Branka Levaj, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb