Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41743

Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja


Maričić, Josip; Kralik, Gordana; Bogut, Ivan
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja // Krmiva, 41 (1999), 3; 107-115 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja
(Influence of phytase enzyme addition on fattening traits of pigs.)

Autori
Maričić, Josip ; Kralik, Gordana ; Bogut, Ivan

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 41 (1999), 3; 107-115

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
fitaza; svinja; prirast; konverzija
(phytase; pig; gain; conversion)

Sažetak
U radu je istražena učinkovitost enzima fitaze u tovu svinja. U pokus je uključeno 100 svinja koje su slučajnim odabirom podijeljene u pet skupina. U 1.razdoblju istraživanja (59 dana) svinje su hranjene smjesom ST1 (16,43 % sir. proteina), a u 2.razdoblju (40 dana) smjesom ST2 (14,46% sir. proteina). Prvoj i 2. skupini svinja u smjese je dodana BASF fitaza u količini od 100 g/t i 300 g/t smjese, 3. i 4.skupini dodana je NORDISK fitaza, također u količini od 100 g/t i 300 g/t smjese, dok je 5.skupina svinja bila kontrolna. Dodavanje fitaze u obrok tovnim svinjama rezultiralo je povećanjem završnih tjelesnih masa za 5,73 kg ili 5,78% (1.skupina), 5,09 kg ili 5,14% (2.skupina), 4,17 kg ili 4,21% (3.skupina) te 3,59 kg ili 3,62% (4.skupina) u odnosu na svinje kontrolne skupine. Razlika u tjelesnoj masi između 1. i 5., te 2. i 5.skupine bila je statistički visoko značajna (P<0,01), a između 4. i 5.skupine značajna (P<0,05). Prosječni dnevni prirast od 0,799 kg bio je najveći kod 1.skupine svinja. Zatim slijedi 3.skupina s prosječnim dnevnim prirastom od 0,792 kg te 4. i 2.skupina svinja s dnevnim prirastom od 0,776 kg i 0,751 kg. Najmanji dnevni prirast od 0,746 kg zabilježen je kod kontrolne skupine svinja. Viša odnosno niža razina fitaze u obroku svinja utjecala je na poboljšanje konzumacije hrane kod sve četiri pokusne skupine i to za 8,44% i 9,31% kod 1. i 2. skupine odnosno 5,63% i 3,75% kod 3. i 4.skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079110

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Maričić, Josip; Kralik, Gordana; Bogut, Ivan
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja // Krmiva, 41 (1999), 3; 107-115 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)
Maričić, J., Kralik, G. & Bogut, I. (1999) Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja. Krmiva, 41 (3), 107-115.
@article{article, year = {1999}, pages = {107-115}, keywords = {phytase, pig, gain, conversion}, journal = {Krmiva}, volume = {41}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of phytase enzyme addition on fattening traits of pigs.}, keyword = {phytase, pig, gain, conversion} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Nutrition Abstracts and Reviews (CAB international)
  • Agricola
  • Referativnyi Zhurnal
  • Wolrd translations index
  • Krmivarstvi
  • Pasze Przemyslowe
  • Veterinarstvo