Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja (CROSBI ID 86811)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Maričić, Josip ; Kralik, Gordana ; Bogut, Ivan
hrvatski
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja
U radu je istražena učinkovitost enzima fitaze u tovu svinja. U pokus je uključeno 100 svinja koje su slučajnim odabirom podijeljene u pet skupina. U 1.razdoblju istraživanja (59 dana) svinje su hranjene smjesom ST1 (16,43 % sir. proteina), a u 2.razdoblju (40 dana) smjesom ST2 (14,46% sir. proteina). Prvoj i 2. skupini svinja u smjese je dodana BASF fitaza u količini od 100 g/t i 300 g/t smjese, 3. i 4.skupini dodana je NORDISK fitaza, također u količini od 100 g/t i 300 g/t smjese, dok je 5.skupina svinja bila kontrolna. Dodavanje fitaze u obrok tovnim svinjama rezultiralo je povećanjem završnih tjelesnih masa za 5,73 kg ili 5,78% (1.skupina), 5,09 kg ili 5,14% (2.skupina), 4,17 kg ili 4,21% (3.skupina) te 3,59 kg ili 3,62% (4.skupina) u odnosu na svinje kontrolne skupine. Razlika u tjelesnoj masi između 1. i 5., te 2. i 5.skupine bila je statistički visoko značajna (P<0,01), a između 4. i 5.skupine značajna (P<0,05). Prosječni dnevni prirast od 0,799 kg bio je najveći kod 1.skupine svinja. Zatim slijedi 3.skupina s prosječnim dnevnim prirastom od 0,792 kg te 4. i 2.skupina svinja s dnevnim prirastom od 0,776 kg i 0,751 kg. Najmanji dnevni prirast od 0,746 kg zabilježen je kod kontrolne skupine svinja. Viša odnosno niža razina fitaze u obroku svinja utjecala je na poboljšanje konzumacije hrane kod sve četiri pokusne skupine i to za 8,44% i 9,31% kod 1. i 2. skupine odnosno 5,63% i 3,75% kod 3. i 4.skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.
fitaza; svinja; prirast; konverzija
nije evidentirano
engleski
Influence of phytase enzyme addition on fattening traits of pigs.
nije evidentirano
phytase; pig; gain; conversion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41 (3)
1999.
107-115-x
objavljeno
0023-4850