Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 417168

Tko su hrvatski blogeri?


Vilović, Gordana; Širinić, Daniela
Tko su hrvatski blogeri? // Medianali (Međunarodni znanstveni časopis za pitanja medija, novinarstva, masovnog komuniciranja i odnosa s javnostima, 3 (2008), 5; 65-94 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Tko su hrvatski blogeri?
(Who are Croatian Bloggers?)

Autori
Vilović, Gordana ; Širinić, Daniela

Izvornik
Medianali (Međunarodni znanstveni časopis za pitanja medija, novinarstva, masovnog komuniciranja i odnosa s javnostima (1846-436X) 3 (2008), 5; 65-94

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Blog; blogeri; blogosfera; Hrvatska
(Blog. blogers; Blogosphere; Croatia)

Sažetak
Rad opisuje fenomen bloga i blogera u Hrvatskoj. U posljednje četiri godine blog je doživio pravu revoluciju, a prema procjenama voditelja hrvatskih blogerskih portala, ima ih 500 do 600 tisuća. Rad uključuje analizu dijela istraživanja o blogovima i blogerima koje je provedeno u prosincu i siječnju 2008., a odnosi se na pokazatelje koji, u prigodnom uzorku, opisuju mogući profil prosječnog hrvatskog blogera. Prema dobivenim rezultatima, prosječan hrvatski bloger je muškarac sa završenom srednjom stručnom spremom, u dobi od 18 do 44 godine. Ne nastavlja školovanje , a blog piše godinu dana, najčešće kad ima potrebu da nešto napiše. Veoma redovito prati online medije, a od tradicionalnih medija najčešće se obavještava preko televizije. Najmanje sluša radio. Voli čitati hrvatske tabloide s velikom nakladom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0152482-2475 - Medijska kultura u suvremenoj Hrvatskoj: pluralizam medija i medijske politike (Zrinjka Peruško, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb