Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 416282

Pristup problematici oblikovanja digitalne zbirke


Zekanović, Sofija
Pristup problematici oblikovanja digitalne zbirke 2009., diplomski rad, diplomski, Odjel za knjižničarstvo, Zadar


Naslov
Pristup problematici oblikovanja digitalne zbirke
(Approach to the problems of the digital library design)

Autori
Zekanović, Sofija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za knjižničarstvo

Mjesto
Zadar

Datum
20. 06

Godina
2009

Stranica
80

Mentor
Aparac-Jelušić, Tatjana

Ključne riječi
Kulturna baština; globalna informacijska infrastruktura; digitalizacija; digitalna pohrana i zaštita; digitalna zbirka; digitalna knjižnica
(Cultural heritage; digital preservation; digital collections; digital library)

Sažetak
Digitalne zbirke danas imaju osobito važnu ulogu u razvoju informacijskog društva koje se razvija utemeljeno na novim tehnologijama i ideji društva znanja. I knjižnice i mnoge organizacije koje nisu izravno povezane s knjižnicama pridaju izuzetan značaj politici oblikovanja i rukovanja digitalnim zbirkama i bazama podataka. Baštinske su se ustanove našle pred nizom izazova koji proizlaze iz pitanja kako pristupiti očuvanju kulturne baštine, odnosno proizvoda ljudskoga uma koji tijekom vremena, prošlog i sadašnjega, nastaju na najrazličitijim nositeljima, uključuju i digitalne medije. Mnoge digitalne zbirke nastale su kao rezultat plodnih aktivnosti na polju pohrane digitalne građe kao i digitalizacijom simboličkih objekata kulture koji su ujedno jedinice baštine, a radi zaštite i pristupa građi u tradicionalnim formatima. Svrha ovoga rada je pokazati kako su se baštinske ustanove, posebno knjižnice, uključile u proces prilagodbe novoj informacijskoj okolini prihvaćajući izazove koje donose i mogućnosti koje nude digitalne zbirke. U novoj informacijskoj okolini razvijaju se suvremeni modeli svrhovita odabira informacija, bibliografskog nadzora i osiguravanja dostupnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
269-2691220-1018 - Hrvatska pisana baština: teorijske tehnološke pretpostavke organizacije i zaštit (Tatjana Aparac-Jelušić, )

Ustanove
Sveučilište u Zadru