Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aktivnost enzima koji reguliraju transport osmolita u Jadranskoga hlapa Homarus gammarus (CROSBI ID 473837)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pavičić-Hamer, Dijana ; Devescovi, Massimo ; Lucu, Čedomil Aktivnost enzima koji reguliraju transport osmolita u Jadranskoga hlapa Homarus gammarus / Enzymes involved in osmolyte transport processes in the Adriatic lobster Homarus gammarus // Zbornik sažetaka priopćenja 7. hrvatskog biološkog kongresa / Ljubešić, Nikola (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2000. str. 128-130-x

Podaci o odgovornosti

Pavičić-Hamer, Dijana ; Devescovi, Massimo ; Lucu, Čedomil

hrvatski

Aktivnost enzima koji reguliraju transport osmolita u Jadranskoga hlapa Homarus gammarus

U hlapova Homarus gammarus prilagođenih tijekom dvije sedmice u razrijeđenoj morskoj vodi (RMV, S 20), aktivnost enzima Na, K-ATPaze u homogenatu branhiostegita (6.11 micro mol Pi/h/mg proteina) i u saponinom tretiranom homogenatu (13.2 micro mol Pi/h/mg proteina) povećana je 1.8 i 2.0 puta u odnosu na hlapove prilagođene u morskoj vodi (MV, S 38). U istim uvjetima ugljična anhidraza povećana je u branhiostegitu više od 5 puta u odnosu na hlapove prilagođene u morskoj vodi. Aktivacija enzima uvjetovana je povećanom energetskom potrebom za održanje osmokoncentracijskog gradijenta između razrijeđene morske vode i ekstracelularne tekućine hlapova. Prvi puta objavljeni podaci o povećanoj aktivnosti ugljične anhidraze u branhiostegitu otvaraju pitanja o njezinoj ulozi u transportnim procesima.

ugljična anhidraza; Na; K-ATPaza; hlap Homarus gammarus; aktivacija enzima

nije evidentirano

engleski

Enzymes involved in osmolyte transport processes in the Adriatic lobster Homarus gammarus

U hlapova Homarus gammarus prilagođenih tijekom dvije sedmice u razrijeđenoj morskoj vodi (RMV, S 20), aktivnost enzima Na, K-ATPaze u homogenatu branhiostegita (6.11 micro mol Pi/h/mg proteina) i u saponinom tretiranom homogenatu (13.2 micro mol Pi/h/mg proteina) povećana je 1.8 i 2.0 puta u odnosu na hlapove prilagođene u morskoj vodi (MV, S 38). U istim uvjetima ugljična anhidraza povećana je u branhiostegitu više od 5 puta u odnosu na hlapove prilagođene u morskoj vodi. Aktivacija enzima uvjetovana je povećanom energetskom potrebom za održanje osmokoncentracijskog gradijenta između razrijeđene morske vode i ekstracelularne tekućine hlapova. Prvi puta objavljeni podaci o povećanoj aktivnosti ugljične anhidraze u branhiostegitu otvaraju pitanja o njezinoj ulozi u transportnim procesima.

carbonic anhydrase; Na; K-ATPase; lobster Homarus gammarus; enzyme activation

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

128-130-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ljubešić, Nikola

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

Podaci o skupu

7.Hrvatski biološki kongres

predavanje

24.09.2000-29.09.2000

Hvar, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija