Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Marshall McLuhan - od radija do Interneta (CROSBI ID 764134)

Druge vrste radova | audio/video zapis

Zgrabljić Rotar, Nada Marshall McLuhan - od radija do Interneta // HRT - Hrvatski radio. 2008.

Podaci o odgovornosti

Zgrabljić Rotar, Nada

hrvatski

Marshall McLuhan - od radija do Interneta

U današnjoj emisiji slušat ćemo drugi od dva eseja docentice Nade Zgrabljić Rotar koji su posvećeni kontroverznom kanadskom teoretičaru i filozofu medija Marshallu McLuhanu, a u povodu objavljivanja knjige Razumijevanje medija. Mediji kao čovjekovi produžeci (Understanding Media. The Extantion of Man, 1964). Knjigu je uredila Mirjana Paić Jurinić a objavila izdavačka kuća Golden Marketing-Tehnička knjiga iz Zagreba. Prvi puta, nakon više od 40 godina od izlaska izvornika, knjiga je prevedena na hrvatski jezik. Ta činjenica pobuđuje pozornost u ovom vremenu kada znanstvene knjige zastarijevaju već nakon nekoliko godina od objavljivanja. Zanimanje za McLuhana međutim ne prolazi, znanstvenici medijskih komunikacija ponovno mu se vraćaju nakon pola stoljeća od izlaska njegovih kultnih knjiga. U tezama i nedorečenim poetskim izjavama toga kontroverznog teoretičara znanstvenici postmoderne nalaze nadahnuća za tumačenje klasičnih, ali i fenomena cyber kulture informacijskih sustava komuniciranja koji u doba McLuhana nisu ni postojali. U prvoj emisiji "Razumijevanje medija: Marchall McLuhan - 40 godina poslije" docentica Nada Zgrabljić Rotar podsjetila je na znanstveni profil Marshalla McLuhana i na temeljne pojmove i teze po kojim je McLuhan poznat. U današnjoj emisiji "Marshall McLuhan - od radija do Interneta" bit će riječi o McLuhanu kao jednome od najvećih i najzanimljivijih teoretičara radija. te o tome kako teoretičari virtualnosti sve češće u njegovim tezama nalaze poticaje za proučavanje novih komunikacija i suvremenih tehnologija.

Marshall McLuhan; radio; govor; postmoderna komunikacija; virtualnost

Rad je emitiran na III. Programu Hrvatskoga radija 25.06. 2008. u emisiji Društveni obzor, ur. Ljiljana Strpić. Trajanje 31 min i 21 sek.

engleski

Marshall McLuhan - from Radio to the Internet

nije evidentirano

Marshall McLuhan; radio; speech; postmodern masscommunication; virtuality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

HRT - Hrvatski radio

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti