Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 416096

Uvod u matematičko programiranje 1


Neralić, Luka
Uvod u matematičko programiranje 1
Zagreb: Element, 2008


Naslov
Uvod u matematičko programiranje 1
(Introduction to Mathematical Programming 1)

Autori
Neralić, Luka

Izdavač
Element

Grad
Zagreb

Godina
2008

Stranica
219

ISBN
978-953-197-563-6

Ključne riječi
Matematičko programiranje; klasična optimizacija; nelinearno programiranje; linearno programiranje; teorija igara; ekonomske primjene
(Mathematical programming; classical optimization; nonlinear programming; linear programming; game theory; economic applications)

Sažetak
Knjiga je udžbenik Sveučilišta u Zagrebu i namijenjena je prvenstveno studentima Ekonomskog fakulteta Zagreb kao osnovna literatura za predmete "Linearno programiranje i teorija igara" i "Nelinearno programiranje". Gradivo je podijeljeno u četiri poglavlja. Prvo je uvodno, s osnovnim definicijama i pojmovima. U drugom poglavlju obrađena je klasična optimizacija, koja sadrži optimizaciju funkcije bez ograničenja na čitavom prostoru, te optimizaciju s ograničenjima u obliku jednadžbi. Treće poglavlje posvećeno je određenim temama iz nelinearnog programiranja (uvjeti optimalnosti, neke metode i ekonomske primjene). Četvrto poglavlje bavi se linearnim programiranjem (bazična rješenja i ekstremne točke, simpleks metoda, dualitet s ekonomskom interpretacijom, revidirana i dualna simpleks metoda, analiza osjetljivosti) i nekim ekonomskim primjenama (problemi velikih dimenzija i dekompozicija, klasični problem transporta), te igrama dva igrača sa sumom nula. Posebno poglavlje sadrži tri dodatka, koji obrađuju neke pojmove i rezultate iz diferencijalnog računa, kvadratne forme i konveksne skupove.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Ekonomija

Napomena
2. izd.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
067-0000000-1076 - Modeli i metode operacijskih istraživanja u ekonomici i poslovnom odlučivanju (Zrinka Lukač, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Luka Neralić, (33346)