Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 415427

Upravljanje projektima javno-privatnog partnerstva u funkciji povećanja efikasnosti javne uprave


Sajko, Livijo
Upravljanje projektima javno-privatnog partnerstva u funkciji povećanja efikasnosti javne uprave 2008., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka


Naslov
Upravljanje projektima javno-privatnog partnerstva u funkciji povećanja efikasnosti javne uprave
(Public-Private-Partnerships Project Management as a Method for Incresing the Efficiency of the Public Administration)

Autori
Sajko, Livijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
03.12

Godina
2008

Stranica
208

Mentor
Kaštelan-Mrak, Marija

Ključne riječi
Javno-privatno partnerstvo; državna uprava; upravljanje projektima
(Public Private Partnerships; public administration; project management)

Sažetak
Istraživanjem je utvrđeno je da se javno-privatnim partnerstvom postiže tek djelomično povećanje efikasnosti javne uprave u Republici Hrvatskoj, a njen budući razvoj usmjerava se prema efikasnijem upravljanju imovinom. Naime, kroz istraživanje nije bilo moguće dokazati uštede u javnim rashodima, ali je potvrđeno djelomično povećanje kvalitete usluge, kao i porast vjerojatnosti da će izabrane i implementirane politike javne uprave biti efikasne. Ono što je definitivno dokazano, premda na relativno malom broju proučenih primjera, je da su projektima privatno-javnog partnerstva ostvarene uštede u upravljanju vremenom, odnosno u skraćivanju rokova provedbe poslovnih operacija javne uprave. Rad je polučio model upravljanja javno-privatnim partnerstvima koji je zasnovan kako na teoriji, tako na kritičkoj procjeni iskustava država koje su prve i u najširem rasponu pristupile reformama javne uprave kroz povezivanje javnih i privatnih partera. Budući da je kandidat proučio i postojeća hrvatska iskustva, taksativno je u radu naveo i razlike između Hrvatske i svijeta te precizirao faze i kritične točke za pokretanja, ugovaranje i kasnije praćenje izvršenja projekata javno-privatnih partnerstava. Utoliko bi ovaj rad mogao biti od interesa jedinicama lokalne samouprave, osobito većima, ali i ostalim javnim službama koje se susreću s problemom financijskih ograničenja ali i problemom nedostatka osoblja i vremena za provođenje zahtjevnih infrastrukturnih projekata. Primjena standardiziranom modela, osim što bi skraćivala procedure pripreme i planiranja projekata, pogodovala bi kasnijem kontinuiranom praćenju, čime bi se osigura veća uloga javne uprave u upravljanju projektom i u razdoblju nakon potpisanog ugovora, što je za sad otežano.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-1151212-1453 - Poslovna prilagodba hrvatskih gospodarskih subjekata tržišnom natjecanju u EU (Marija Kaštelan Mrak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Livijo Sajko, (340520)