Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske (CROSBI ID 6391)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Baričević, Doris Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske. Zagreb: Institut za povijest umjetnosti ; Školska knjiga, 2008

Podaci o odgovornosti

Baričević, Doris

Repanić-Braun, Mirjana

Baričević, Doris

engleski

Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske

Razvojni put kiparstva 17. i 18. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj možemo pratiti preko dijela cijelog niza poznatih i anonimnih kipara, kako stranih tako i domaćih. Malobrojna i uglavnom jednokratna gostovanja stranih kipara imala su odraz na opću sliku našeg baroknog kiparstva jer se redovito radi o djelima visoke umjetničke kvalitete preko kojih na naše tlo direktno pritječu utjecaji iz najnaprednijih umjetničkih središta. Ipak, odlučujući čimbenik našeg baroknog kiparstva bili su domaći kipari, mnogi od njih porijeklom stranci iz pokrajina na području Alpa i subalpskog pojasa. Značajniji od njih žive i djeluju u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku. Važnim umjetničkim prilogom raznoliku su sliku baroknog kiparstva sjeverne Hrvatske obogatili i redovnici-kipari, osobito članovi pavlinskog i franjevačkog reda. Pokrajinski kipari i pučki rezbari najdulje su ustrajali u svojim tradicionalnim, regionalno obojenim varijantama velikih uzora baroknog kiparstva oponašajući ih s rustikalnim prizvukom. Knjiga Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske rezime je dugogodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada autorice, kronološki pregled svih važnijih domaćih i stranih kipara u 17. i 18. st. i njihovih ostvarenja u drvu i kamenu.

Barok; 17. st.; 18. st.; kiparstvo; sjeverna Hrvatska; Srednja Europa

Znanstvena monografija Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske realizirana je isključivo u sklopu projekta "Barok, klasicizam, historicizam u sakralnoj umjetnosti kontinentalne Hrvatske", voditeljice Mirjane Repanić-Braun.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Institut za povijest umjetnosti ; Školska knjiga

2008.

978-953-6106-58-5

467

Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti;

objavljeno

Povezanost rada

Znanost o umjetnosti