Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41537

Regulacija morfogeneze cvijeta kukurijeka (Helleborus niger L. var. macranthus (Freyn) Schiffner)


Salopek-Sondi, Branka
Regulacija morfogeneze cvijeta kukurijeka (Helleborus niger L. var. macranthus (Freyn) Schiffner) 2000., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Regulacija morfogeneze cvijeta kukurijeka (Helleborus niger L. var. macranthus (Freyn) Schiffner)
(Regulation of morphogenesis in the flower of the Christmas rose (Helleborus niger L. var. macranthus (Freyn) Schiffner))

Autori
Salopek-Sondi, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2000

Stranica
101

Mentor
Magnus, Volker

Ključne riječi
Helleborus niger L.; kukurijek; citokinin; fotosinteza; cvijet; lap; plod
(Helleborus niger L.; Christmas rose; cytokinin; photosynthesis; flower; sepal; fruit)

Sažetak
Istražene su morfološke promjene cvijeta kukurijeka (Helleborus niger L. var. macranthus) nakon oprašivanja kao i faktori koji reguliraju te promjene. Inicijacija plodova je ključni događaj koji potiče daljnji rast cvjetova i metamorfozu lapova od bijelih prije oplodnje u intenzivno zelene tijekom sazrijevanja plodova. Mikroskopskim i biokemijskim metodama dokazan je postupni razvoj fotosintetskog sustava u lapovima oplođenih cvjetova; u vrijeme sazrijevanja plodova zeleni lapovi sadržavali su fotosintetski aktivne kloroplaste uobičajene ultrastrukture s kompletnim spektrom pigmenata i proteina fotosintetskog sustava. Rast cvjetova i njihova metamorfoza u fotosintetski aktivne organe bili su zakočeni u kontrolnim cvjetovima u kojih su plodni listovi uklonjeni prije oprašivanja. Analize endogenih citokinina pokazale su da je razvoj plodova povezan sa značajnim povećanjem koncentracije zeatina i njegovog ribozida što utječe na sadržaj i metabolizam citokinina u lapovima. Oni su u oplođenih cvjetova sadržali oko tri puta više ukupnih citokinina nego u kontrolnim cvjetovima. U lapovima oplođenih cvjetova prevladavali su citokinini zeatinskog tipa, a u lapovima sterilnih cvjetova uglavnom su identificirani citokinini N^6-izopenteniladeninskog tipa. Eksperimenti s egzogeno apliciranim fitohormonima i inhibitorima pokazali su da je morfogeneza cvjetova kukurijeka posljedica usklađenog djelovanja najmanje tri vrste fitohormona: citokinini su uglavnom odgovorni za ozelenjavanje i otvaranje cvjetova, giberelini reguliraju rast i otvorenost cvijeta, dok auksini utječu na rast cvjetne stapke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00981010

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branka Salopek-Sondi, (200002)