Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414445

Bubrežne promjene u vaskulitisu: prikaz bolesnika.


Galešić, Krešimir; Morović-Vergles, Jadranka; Ljubanović, Danica
Bubrežne promjene u vaskulitisu: prikaz bolesnika. // Liječnički Vjesnik, 131 (2009), 4-9 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, stručni)


Naslov
Bubrežne promjene u vaskulitisu: prikaz bolesnika.
(Renal abnormalities in vasculitis: a case report)

Autori
Galešić, Krešimir ; Morović-Vergles, Jadranka ; Ljubanović, Danica

Izvornik
Liječnički Vjesnik (0024-3477) 131 (2009); 4-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, stručni

Ključne riječi
Bubrežne promjene; vaskulitis
(Renal abnormalities; vasculitis)

Sažetak
U radu je prikazano sedamnaestero bolesnika s vaskulitisom i bubrežnim promjenama: u šestero bolesnika dijagnosticiran je mikroskopski poliangitis, u četvero Wegenerova granulomatoza, u troje mikroskopski poliangitis ograničeni na bubrege, u troje nodozni poliarteritis te u jedne bolesnice Takayashu bolest. U četrnaestero bolesnika učinjena je biopsija bubrega, a nije u troje: u jedne bolesnice zbog uznapredovale bubrežne insuficijencije i smanjenih bubrega, a u drugog bolesnika jer je dijagnoza nodoznog poliarteritisa postavljena na osnovu drugih kliničkih i laboratorijskih nalaza, te u bolesnice s bolešću Takayashu kod koje je dijagnoza postavljena na osnovu renalne angiografije U dvanaest bolesnika biopsijom bubrega utvrđen je pauci imuni tip glomerulonefritisa. Zastupljenost polumjeseca u histološkim nalazima bila je od 20-100%. Polumjeseci su bili celularni odnosno fibrocelularni, rjeđe fibrozni. U četrnaestero bolesnika bubrežna insuficijencija (vrijednosti kreatinina 215-1224 μ mol/L) je bila prisutna pri postavljanju dijagnoze, a samo je u jednog bolesnika koncentracija kreatinina u krvi tijekom dijagnostičkog postupka bila granična (115 μ mol/L). Bolesnici s glomerulonefritisom liječeni su primjenom kortikosteroida i ciklofosfamida, a petoro bolesnika s plućnim manifestacijama bolesti i/ili uznapredovalom bubrežnom insuficijencijom i plazmaferezom. Tijekom liječenja dijalizirano je osmero bolesnika. U bolesnice s Takayashu bolešću učinjena je u nekoliko navrata dilatacija renalne arterije s obzirom na renovaskularnu bolest i stenozu renalne arterije. Nakon godine dana od početka liječenja kompletna ili parcijalna remisija postignuta je u deset bolesnika, a petoro bolesnika je nastavilo liječenje dijalizom zbog kronične bubrežne insuficijencije. Bolesnik s Wegenerovom granulomatozom i ulceroznim kolitisom koji je operiran zbog toksičnog megakolona umro je sedmog postoperativnog dana zbog sepse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Napomena
Rad je kao predavanje prezentiran i na skupu 5. Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije, održanom od 18.-21.04.2008., Bol na Braču, Hrvatska, i kao sažetak objavljen u casopisu Acta medica Croatica (1330-0164) 62 (2008).POVEZANOST RADA


Projekt / tema
198-0000000-0179 - Prognostički čimbenici progresije bubrežne insuficijencije (Krešimir Galešić, )
198-0000000-3355 - Značaj morfoloških čimbenika u dijagnostici, terapiji i prognozi FSGS (Danica Galešić-Ljubanović, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinička bolnica "Dubrava"

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MEDLINE
  • Scopus