Kvaliteta autohtonog travničkog sira (CROSBI ID 354389)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Šapina Terezija
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Kvaliteta autohtonog travničkog sira
Travnički sir je autohtoni sir BiH koji se tradicionalno proizvodi na planini Vlašić i planinama koje njoj gravitiraju. Za procjenu ukupne kvalitete tradicionalno proizvedenog travničkog sira provedeno je jednogodišnje istraživanje fizikalno-kemijskih parametara sastava travničkog sira. Istraživanje je provedeno na sirevima koji su proizvedeni od ovčjeg i kravljeg mlijeka, poslije 40 dana zrenja u salamuri, a obuhvatilo je 144 uzorka sira. Za navedeno istraživanje korištene su metode sukladno zakonskoj regulativi a propisane Pravilnikom. Sir proizveden od ovčjeg i kravljeg mlijeka imao je zadovoljavajući kemijski sastav ispitivanih parametara sukladno Pravilniku. Također u proizvodnji travničkog sira sačuvani su osnovni tradicionalni parametri tehnološke proizvodnje koji bi kasnije mogli poslužiti u svrhu njegove standardizacije te eventualne zaštite izvornosti i/ili zemljopisnog podrijetla.
autohtoni sir; kemijski sastav; kvaliteta; tradicionalna proizvodnja; zaštita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla
nije evidentirano
engleski
Quality of the authentic Travnik cheese
nije evidentirano
authentic cheese; chemical composition; protect the authenticity and/or geographic origin; traditional production; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
18.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb