Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414209

Kvaliteta autohtonog travničkog sira


Šapina Terezija
Kvaliteta autohtonog travničkog sira 2008., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kvaliteta autohtonog travničkog sira
(Quality of the authentic Travnik cheese)

Autori
Šapina Terezija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2008

Stranica
52

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Autohtoni sir; kemijski sastav; kvaliteta; tradicionalna proizvodnja; zaštita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla
(Authentic cheese; chemical composition; protect the authenticity and/or geographic origin; traditional production; quality)

Sažetak
Travnički sir je autohtoni sir BiH koji se tradicionalno proizvodi na planini Vlašić i planinama koje njoj gravitiraju. Za procjenu ukupne kvalitete tradicionalno proizvedenog travničkog sira provedeno je jednogodišnje istraživanje fizikalno-kemijskih parametara sastava travničkog sira. Istraživanje je provedeno na sirevima koji su proizvedeni od ovčjeg i kravljeg mlijeka, poslije 40 dana zrenja u salamuri, a obuhvatilo je 144 uzorka sira. Za navedeno istraživanje korištene su metode sukladno zakonskoj regulativi a propisane Pravilnikom. Sir proizveden od ovčjeg i kravljeg mlijeka imao je zadovoljavajući kemijski sastav ispitivanih parametara sukladno Pravilniku. Također u proizvodnji travničkog sira sačuvani su osnovni tradicionalni parametri tehnološke proizvodnje koji bi kasnije mogli poslužiti u svrhu njegove standardizacije te eventualne zaštite izvornosti i/ili zemljopisnog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb