Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414112

Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom


Major, Nikola
Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom
(Determination of sugar content in honey samples by HPLC)

Autori
Major, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2008

Stranica
49

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
HPLC; med; šećeri
(HPLC; honey; sugars)

Sažetak
Pri određivanju šećera u medu korištena je modificirana metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Određivani su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza u 16 vrsta monoflornog i poliflornog meda, s ukupno 137 uzoraka. U analiziranim uzorcima, srednje vrijednosti udjela fruktoze kretale su se od 34, 28 % do 41, 74 %, glukoze od 22, 96 % do 31, 30 % te saharoze od 2, 42 % do 5, 63 %. Omjer fruktoze i glukoze je varirao od 1, 36 do 1, 82. Svi analizirani uzorci zadovoljavaju zahtjevima Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nikola Major, (314113)