Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 354375)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ahec, Tanja Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Ahec, Tanja

Vahčić, Nada

hrvatski

Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima

Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije u hrani. Oni predstavljaju 40-80% ukupnog unosa energije putem hrane. U kojoj su mjeri ugljikohidrati prisutni u hrani ovisi o kulturi i lokaciji potrošača. Opći izvori ugljikohidrata su žitarice, voće, povrće i mliječni proizvodi. Razvijene su mnoge tehnike kojima se može odrediti ukupna koncentracija i vrsta ugljikohidrata u hrani. Sadržaj ugljikohidrata u hrani može se odrediti izračunavanjem postotka koji ostaje nakon što se odrede sve ostale komponente. Međutim ta metoda može dovesti do pogrešnih razultata zbog eksperimentalnih pogreški u svakoj od drugih metoda, pa je obično bolje direktno odrediti sadržaj ugljikohidrata. Postoje brojne metode za njihovo određivanje kao što su spektrometrija, amperometrija, kromatografija, polarimetrija, kapilarna elektroforeza te mnoge druge metode. Svrha ovog rada bila je dati kratki pregled metoda kojima se mogu odrediti ugljikohidrati u prehrambenim proizvodima.

metode određivanja ugljikohidrata; ugljikohidrati

nije evidentirano

engleski

Methods for determination of carbohydrates in food products

nije evidentirano

methods for determination of carbohydrates; carbohydrates

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

15.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija