Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka (CROSBI ID 354374)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bujan, Marina Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Bujan, Marina

Vahčić, Nada

hrvatski

Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka

Mlijeko je izuzetno vrijedna namirnica složenog kemijskog sastava. Zahvaljujući svom, gotovo savršenom sastavu zbog vrlo povoljnog međusobnog odnosa svih sastojaka, ono ima visoku hranjivu i nutritivnu vrijednost. U današnje vrijeme visokih zahtjeva potrošača i standarda kakvoće nameće se proizvođačima i prerađivačima mlijeka potreba za što učinkovitijom proizvodnjom i kontrolom proizvodnje. Za praćenje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda razvijene su različite analitičke metode od kojih su neke standardne a neke se koriste samo za rutinske analize. Analitičke tehnike, pojedinačno ili u kombinaciji, omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete. Svakodnevno se osmišljavaju modifikacije postojećih standardnih metoda te se mnoge pokušavaju automatizirati u svrhu uklanjanja njihovih nedostataka, jer niti jedna metoda nije potpuno precizna i točna. primjena analitičkih metoda u mljekarstvu omogućuje brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu te imaju važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mlijeka i mliječnih proizvoda.

analitičke metode; kemijski sastav; kvaliteta mlijeka

nije evidentirano

engleski

Analytical methods for determination the main milk constituents

nije evidentirano

analitycal methods; milk constituents; milk quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

05.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija