Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 413783

Baze znanja online referentnih usluga


Bosančić, Boris
Baze znanja online referentnih usluga 2009., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Baze znanja online referentnih usluga
(The knowledge bases of online reference services)

Autori
Bosančić, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.04

Godina
2009

Stranica
177

Mentor
Sečić, Dora

Ključne riječi
Online referentne usluge; arhiv odgovorenih korisničkih upita; arhiv referentnih transakcija; baze znanja; ekspertni sustavi; sustavi upravljanja znanjem; sustavi automatskog odgovaranja na upit
(Online reference services; archive of answered user queries; archive of reference transaction; knowledge bases; knowledge-based or expert systems; knowledge management systems; question&answering systems)

Sažetak
Rad donosi prikaz ponuđenih teorijskih okvira za razumijevanje procesa generiranja i pohrane znanja u online referentnim uslugama i s tim povezanog koncepta baze znanja. Osnovna je hipoteza rada da se arhiv odgovorenih korisničkih upita, kao mjesto pohrane zapisa komunikacije između knjižničara-informatora i korisnika u okviru online referentnih usluga, može smatrati bazom znanja. S tim u vezi, poseban je naglasak stavljen na prikaz pojma baze znanja u dosadašnjoj literaturi te njegovu primjenu u različitim sustavima znanja: ekspertnim sustavima, sustavima upravljanja znanjem i sustavima automatskog odgovaranja na upit. U radu se donosi i širi prikaz online referentnih usluga ; razmatra se njihova povijest, podjela, modeli i softverska podrška. Dan je i kratki prikaz dviju online referentnih služba dostupnih u Hrvatskoj: Pitajte knjižničare – online referentne usluge hrvatskih narodnih knjižnica te usluge QuestionPoint, trenutno najveće online referentne usluge na svijetu, koju nudi i Nacionalna i sveučilišna knjižnica. U istraživačkom su se dijelu rada kroz intervjue sa stručnim i odgovornim osobama u navedenim online referentnim službama nastojalo skicirati i odgovarajuća načela i smjernice za razvoj baza znanja online referentnih usluga u budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
122-2691220-3043 - Digitalna knjižnica hrvatske baštine tiskane do 1800.: izvedbene pretpostavke (Zoran Velagić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Boris Bosančić, (275542)