Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 413649

Eksperimentalna provjera jednakosti prilika u traženju posla


Vukelić, Anton; Maslić Seršić, Darja
Eksperimentalna provjera jednakosti prilika u traženju posla // 19. dani Zorana i Ramira Bujasa / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.).
Zagreb: Školska knjiga, 2009. str. 185-185 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Eksperimentalna provjera jednakosti prilika u traženju posla
(Experimental research on equal employment opportunities)

Autori
Vukelić, Anton ; Maslić Seršić, Darja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
19. dani Zorana i Ramira Bujasa / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen - Zagreb : Školska knjiga, 2009, 185-185

ISBN
978-953-175-339-5

Skup
19. dani Zorana i Ramira Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-25.04

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Jednakost prilika; zapošljavanje; diskriminacija
(Employment; equal employment opportunities)

Sažetak
Diskriminaciju na tržištu radne snage kao svojevrsni oblik socijalnog isključivanja pojedinih skupina određuje vjerojatnost kojom će osobe određenih socio-demografskih karakteristika pronalaziti odgovarajuće zaposlenje te njihova pozicija u odnosu na druge radno aktivne ljude istih kvalifikacija i sposobnosti. Nastojali smo utvrditi postoji li diskriminacija pri zapošljavanju na nacionalnoj i dobnoj osnovi u nekim segmentima hrvatskog tržišta radne snage. Polazeći od pretpostavke da rezultati prijašnjih anketnih istraživanja kojima su propitivani hrvatski poslodavci o njihovom ponašanju i stavovima pri zapošljavanju kandidata ne odgovaraju nužno realnom ponašanju u kontekstu svakodnevnih životnih situacija te da poslodavci na pitanja o diskriminaciji odgovaraju u skladu s društveno poželjnim vrijednostima, proveli smo eksperimentalnu provjeru jednakosti prilika u traženju posla koje imaju osobe hrvatske ili srpske nacionalnosti, mlađe ili srednje životne dobi. U našem smo istraživanju na uzroku od preko 600 natječaja na području grada Zagreba kroz više mjeseci mjerili postojanje diskriminacije po nacionalnoj i dobnoj osnovi prilikom poziva kandidatima da pristupe selekciji za traženi posao. Na sve natječaje koju su objavljeni u razdoblju od tri mjeseca, a nisu zahtijevali predaju popratne dokumentacije, slali smo elektroničku verziju ponude za posao dvaju zamišljenih osoba. Njihovi su životopisi u potpunosti odgovarali zahtjevima raspisanog natječaja za posao, ali su u prvom dijelu istraživanja slane paralelne aplikacije osobe tipičnog hrvatskog, odnosno srpskog imena i prezimena ; a u drugom je jedan kandidat bio u dvadesetima a drugi u četrdesetim godinama života. Bilježili smo prve odgovore potencijalnih poslodavaca na ostavljene kontakt podatke, pa se naši rezultati odnose samo na prvi krug selekcije i ne zahvaćaju konačni izbor. Rezultati opisuju područja djelatnosti, poslove s obzirom na indeks zapošljavanja i karakteristike tvrtki s obzirom na njihov tretman kandidata u prvom selekcijskom krugu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1421 - Individualne i organizacijske posljedice nesigurnosti posla (Darja Maslić Seršić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb