Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine (CROSBI ID 354293)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivana Norac Kljajo Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine / Branka Levaj (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Ivana Norac Kljajo

Branka Levaj

hrvatski

Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine

Pulpi i kori klementine iz vrste Citrus reticulata Blanco određivana su fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Proizvedena su tri džema i marmelada na kojima je također provedeno ispitivanje fizikalno kemijskih svojstava, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Određen je i koeficjent korelacije između pojedinih grupa fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta za pulpu, koru i proizvode od klementine. Količina pulpe utjecala je na ukupnu kiselost, količinu reducirajućih šećera, količinu fenolnih spojeva i čvrstoću gela ispitivanih uzoraka. Od ispitivanih uzoraka kora sadrži najveću količinu fenolnih spojeva, a od proizvoda obogaćeni džem. Između koncentracije fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta utvrđena je pozitivna linearna korelacija, a koeficjenti korelacije su izrazito visoki u svim uzorcima. Na dobivenim proizvodima provedeno je i senzorsko ocjenjivanje te je obogaćeni džem najbolje ocijenjen.

klementina ; fenolni spojevi ; antioksidativni kapacitet ; džem ; marmelada

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical characteristic, phenolic content and antioxidant capacity in fresh and processed clementine

nije evidentirano

clementine ; phenolic compounds ; antioxidant capacity ; jam

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

20.03.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice