Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412651

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine


Branka Skenderović
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine 2008., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine
(Polyphenols and antioxidant capacity in products of mandarin and clementine)

Autori
Branka Skenderović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2008

Stranica
63

Mentor
Branka Levaj

Ključne riječi
Mandarina ; klementina ; ukupni fenoli ; flavanon glikozidi ; HPLC ; antioksidacijski kapacitet
(Mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids)

Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti ukupne i pojedinačne (hesperidin i naringin) fenolne spojeve u želiranim proizvodima mandarine (Citrus unshiu Marcovitch) sorte Saigon i klementine (Citrus clementine) sorte Corsica SRA 63. Od svake vrste voća proizvedena su tri džema i marmelada na kojima su provedena ispitivanja. Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski i to flavonoidi dvjema metodama, a hesperidin i naringin (flavanon glikozidi) primjenom HPLC metode uz UV- Diode Array detekciju. Proizvodi mandarine i klementine imaju slične udjele svih ispitivanih fenolnih spojeva iako mandarina ima uglavnom nešto veće vrijednosti. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metode. Porast udjela fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta nije pokazao izrazitu pravilnost obzirom na udio pulpe u proizvodima. Iz skupine flavanon glikozida veći udio u svim proizvodima pokazuje hesperidin. Na temelju koeficijenata korelacije FRAP metoda pokazala se najboljom za određivanje antioksidacijskih kapaciteta želiranih proizvoda mandarine i klementine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Branka Levaj, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb