Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine (CROSBI ID 354286)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Branka Skenderović
Branka Levaj
hrvatski
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine
Cilj ovog rada je odrediti ukupne i pojedinačne (hesperidin i naringin) fenolne spojeve u želiranim proizvodima mandarine (Citrus unshiu Marcovitch) sorte Saigon i klementine (Citrus clementine) sorte Corsica SRA 63. Od svake vrste voća proizvedena su tri džema i marmelada na kojima su provedena ispitivanja. Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski i to flavonoidi dvjema metodama, a hesperidin i naringin (flavanon glikozidi) primjenom HPLC metode uz UV- Diode Array detekciju. Proizvodi mandarine i klementine imaju slične udjele svih ispitivanih fenolnih spojeva iako mandarina ima uglavnom nešto veće vrijednosti. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metode. Porast udjela fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta nije pokazao izrazitu pravilnost obzirom na udio pulpe u proizvodima. Iz skupine flavanon glikozida veći udio u svim proizvodima pokazuje hesperidin. Na temelju koeficijenata korelacije FRAP metoda pokazala se najboljom za određivanje antioksidacijskih kapaciteta želiranih proizvoda mandarine i klementine.
mandarina ; klementina ; ukupni fenoli ; flavanon glikozidi ; HPLC ; antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Polyphenols and antioxidant capacity in products of mandarin and clementine
nije evidentirano
mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
18.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb