Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine (CROSBI ID 354286)

Ocjenski rad | diplomski rad

Branka Skenderović Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine / Branka Levaj (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Branka Skenderović

Branka Levaj

hrvatski

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine

Cilj ovog rada je odrediti ukupne i pojedinačne (hesperidin i naringin) fenolne spojeve u želiranim proizvodima mandarine (Citrus unshiu Marcovitch) sorte Saigon i klementine (Citrus clementine) sorte Corsica SRA 63. Od svake vrste voća proizvedena su tri džema i marmelada na kojima su provedena ispitivanja. Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski i to flavonoidi dvjema metodama, a hesperidin i naringin (flavanon glikozidi) primjenom HPLC metode uz UV- Diode Array detekciju. Proizvodi mandarine i klementine imaju slične udjele svih ispitivanih fenolnih spojeva iako mandarina ima uglavnom nešto veće vrijednosti. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metode. Porast udjela fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta nije pokazao izrazitu pravilnost obzirom na udio pulpe u proizvodima. Iz skupine flavanon glikozida veći udio u svim proizvodima pokazuje hesperidin. Na temelju koeficijenata korelacije FRAP metoda pokazala se najboljom za određivanje antioksidacijskih kapaciteta želiranih proizvoda mandarine i klementine.

mandarina ; klementina ; ukupni fenoli ; flavanon glikozidi ; HPLC ; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Polyphenols and antioxidant capacity in products of mandarin and clementine

nije evidentirano

mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

18.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice