Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412079

Pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka (Punica granatum) u zapadnoj Hercegovini


Ugarković, Jelena; Radunić, Mira; Kozina, Antonela; Čmelik, Zlatko
Pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka (Punica granatum) u zapadnoj Hercegovini // Zbornik Sažetaka 44.Hrvatski i 4. Međunarodni Simpozij Agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera U Osijeku, 2009. str. 283-284 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka (Punica granatum) u zapadnoj Hercegovini
(Pomological Characteristics of Autochthonous and Domesticated Pomegranate (Punica granatum) Cultivars in West Hercegovina)

Autori
Ugarković, Jelena ; Radunić, Mira ; Kozina, Antonela ; Čmelik, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik Sažetaka 44.Hrvatski i 4. Međunarodni Simpozij Agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera U Osijeku, 2009, 283-284

Skup
44.Hrvatski i 4. Međunarodni Simpozij Agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-20. 02. 2009.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Šipak; sorte; pomološke osobine; topljiva suha tvar; sadržaj kiselina
(Pomegranate; cultivars; pomological characteristics; total soluble solid; total acids)

Sažetak
Šipak (Punica granatum)tradicionalno se uzgaja na području zapadne Hercegovine.Glavne autohtone sorte su Hercegovački sladun i Hercegovački glavaš te udomaćene sorte Slatki barski i Dividiš. Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka u agroekološkim uvjetima zapadne Hercegovine. Pomološka mjerenja obuhvatila su mjerenja širine i dužine ploda (mm), mase ploda (g) i mase zrna (g). Utvrđen je sadržaj topljive suhe tvari (Brix) i kiselina (g/l) u soku. Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike u pomološkim osobinama, a posebno u masi ploda i sadržaju kiselina. Među ispitivanim sortama najveća masa i najveći sadržaj kiselina utvrđeni su kod sorte hercegovački glavaš, dok je najniži sadržaj kiselina i najveći sadržaj topljive suhe tvari utvrđen kod sorte slatki barski.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Zlatko Čmelik, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb