Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mineralne sirovine – vrste i načini dobivanja (CROSBI ID 743868)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Mesec, Josip Mineralne sirovine – vrste i načini dobivanja. Varaždin: Sveučilište u Zagrebu, Geotehnički fakultet, 2009. 258..

Podaci o odgovornosti

Mesec, Josip

hrvatski

Mineralne sirovine – vrste i načini dobivanja

Jedna od rijetkih knjiga iz rudarstva na hrvatskom tržištu, a još rjeđe iz područja mineralnih sirovina. Knjiga, sveučilišni udžbenik Mineralne sirovine - vrste i načini dobivanja jedinstveno pristupa obradi mineralnih sirovina. U žarište interesa stavlja mineralne sirovine koje su prava srž rudarstva, njihovo postojanje te korištenje i značaj za ukupna gospodarska kretanja. Rudarska literatura obično obrađuju eksploataciju mineralnih sirovina, odnosno metode i načini eksploatacije mineralnih sirovina. Predmetna stručna tematika (eksploatacija mineralnih sirovina) inače je vrlo slabo obrađena na hrvatskom jeziku (postoji tek nekoliko naslova). Sukladno tome pojedini dijelovi knjige imaju elemente izvornosti. Primjereno su obrađene Inženjersko-geološke značajke stijena važne pri eksploataciji i dobivanju mineralnih sirovina, sa posebnim naglaskom na pukotinske sustave. Izvorno je obrađena primjena mineralnih sirovina, čime se naglašava značaj mineralnih sirovina za gospodarstvo općenito. Prikazani su postupci i metode istraživanja mineralnih sirovina, značajna faza koja prethodi svakoj eksploataciji i o kojoj u mnogočemu ovisi učinkovitost i racionalnost dobivanja mineralnih sirovina. Obrađena je i jedna od najaktualnijih tema danas u području eksploatacije mineralnih sirovina prenamjena (sanacija, ozelenjavanje ili rekultivacija) površinskih kopova te utjecaj eksploatacije mineralnih sirovina na okoliš. Procjena utjecaja na okoliš danas je nezaobilazna za sve zahvate u prostoru. Rudarski zahvat, posebice površinskim metodama eksploatacije, ima velike utjecaje na krajobrazne vrijednosti okoliša.

mineralne sirovine

nije evidentirano

engleski

Mineral resources - classification and methods of extraction

nije evidentirano

mineral resources

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Varaždin: Sveučilište u Zagrebu, Geotehnički fakultet

258

2009.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-96597-4-3

Povezanost rada

Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo