Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41175

Karakterizacija autohtonih sojeva Rhizobium leguminosarum biovar viciae efikasnih u nodulaciji biljaka domaćina


Žafran Novak, Jelena
Karakterizacija autohtonih sojeva Rhizobium leguminosarum biovar viciae efikasnih u nodulaciji biljaka domaćina 2000., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Karakterizacija autohtonih sojeva Rhizobium leguminosarum biovar viciae efikasnih u nodulaciji biljaka domaćina
(Characterization of autochthonous strains of Rhizobium leguminosarum biovar viciae effective in nodulation of host plants)

Autori
Žafran Novak, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2000

Stranica
106

Mentor
Gamulin, Vera

Neposredni voditelj
Gamulin, Vera

Ključne riječi
Simbioza; fiksacija dušika; nodulacija; Rhizobium leguminosarum bv. viciae; nodA i nodD
(Symbiozis; nitrogen fixation; nodulation; Rhizobium leguminosarum bv. viciae; nodA and nodD)

Sažetak
Analizirana su dva autohtona soja R. leguminosarum bv. viciae, nazvana 201ZG i 301ZG. Prethodno su izolirana iz korjenovih kvržica graška i grahorice, gdje ove simbiozne bakterije reduciraju (fiksiraju) dušik iz atmosfere i prevode ga u amonijak. Uspostavljanje simbiznog odnosa odvija se u nekoliko koraka, a u ranim fazama nodulacije uključeni su regulatorni gen nodD i inducibilni geni nodABC i nodFEL. U našim su analizama bili uključeni najznačajniji nodulacijski geni nodA i nodD, kao i glavna promotorska regija smještena između tih gena. U prethodnim su istraživanjima uočene brojne promjene u restrikcijskim mapama te regije, a u ovom smo radu željeli točno utvrditi kompletnu primarnu strukturu gena nodA, nodD i promotora, te uočene mutacije dovesti u svezu s biološkim svojstvima autohtonih sojeva putem biološkog pokusa u stakleniku. Regija plazmida pRL1JI koja obuhvaća nodA i nodD gene, te promotorsku regiju među njima, amplificirana je lančanom reakcijom polimerazom (PCR), a potom klonirana i sekvencirana. Rezultati su pokazali mnogobrojne promjene u primarnoj strukturi i gena i promotora u oba autohtona soja. Primarne strukture proteina NodA i NodD su vrlo sačuvane (promijenjenih aminokiselina je 2.0% u nodA kod soja 201ZG, a 6.6% kod soja 301ZG ; 3.2% u nodD kod soja 201ZG, a 3.6% kod soja 301ZG). U promotorima je sačuvan slijed nod boxa koji je neophodan za funkciju samog promotora. Biološki pokus ukazao je na znatno bolju efikasnost nodulacije autohtonih sojeva u odnosu na kontrolni soj, što je, pretpostavljamo, barem djelomično u svezi s uočenim molekularno genetičkim karakteristikama autohtonih sojeva. Rezultati dobiveni mjerenjem količine ukupnog i amidnog dušika u nadzemnoj biljci ukazuju i na vrlo veliku efektivnosti sojeva u procesu fiksacije dušika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00981003

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Žafran Novak, (200454)