Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 411656

Problemi zaštite i kakvoće vode izvora Jadra


Kapelj, Sanja; Kapelj, Janislav; Švonja, Mirjana
Problemi zaštite i kakvoće vode izvora Jadra // II regionalno savjetovanje o pitkoj vodi, 18. rujna 2008.
Šibenik: Maris Consulting, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 411656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Problemi zaštite i kakvoće vode izvora Jadra
(Protection and Quality Problems of the spring Jadro water)

Autori
Kapelj, Sanja ; Kapelj, Janislav ; Švonja, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Izvornik
II regionalno savjetovanje o pitkoj vodi, 18. rujna 2008. / - Šibenik : Maris Consulting, 2008

Skup
II regionalno savjetovanje o pitkoj vodi, 18. rujna 2008.

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 18.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
krš; zaštita; kvaliteta; voda; Jadro
(karst; protection; quality; water; Jadro)

Sažetak
PROBLEMI ZAŠTITE I KAKVOĆE VODE IZVORA JADRA Najznačajniji objekt u vodoopskrbnom sustavu grada Splita i njegove okolice je izvor rijeke Jadra. Posljednjih godina zbog naglog razvoja grada došlo je do znatnih promjena u širem priljevnom području, ali i na samom izvorištu što nažalost može uzrokovati i znatne negativne promjene u kakvoći podzemne vode. Na području Hrvatske redovito praćenje kakvoće i količine vode provodi se na izvorima uključenim u javnu vodoopskrbu. Tako na primjer u relativno velikom pretežito krškom slivu izvora Jadra procijenjene površine od 250 do preko 500 km2 (prema različitim autorima) i do sada ustanovljenim velikim prividnim brzinama podzemnog tečenja - znatne količine podzemnih voda ostaju bez bilo kakvog nadzora. Stoga se u sklopu programa hidrogeoloških istraživanja za potrebe izrade Studije upravljanja izvorima Jadra i Žrnovnice pristupilo vrlo složenim i detaljnim hidrogeološkim istraživanjima koja su obuhvatila rekognosciranje geološke i hidrogeološke karte postojećeg sliva u mjerilu 1: 25000, strukturnu i geomorfološku analizu prostora te hidrogeokemijska i izotopna istraživanja s ciljem prikupljanja vjerodostojnih podataka za analizu osjetljivosti podzemnih voda u slivu i analizu rizika za postojeće vodne zalihe. Kartografski prikazi izrađeni su u GIS-u, a praćeni su strukturiranim bazama podatka gdje će se na jednom mjestu naći svi podaci nužni za upravljanje i gospodarenje podzemnim vodama u slivu. Isto tako pripremljeni kartografski materijal predstavlja vektorizirane podloge nužne za modeliranje osjetljivosti podzemnih voda i rizika za podzemne vode. Također jedan od ciljeva važnih za zaštitu podzemnih voda je uspostava kontinuiranog nadzornog monitoringa razine i kakvoće podzemnih voda u skladu s Okvirnim direktivama o vodama EU (EFWD, 20007607EC) na četiri lokacije u slivu (Dubopolje, Konjski, Gizdavac i Bisko polje) u smjerovima očekivanih privilegiranih smjerova tečenja. Jedna od bušotina za monitoring na Dugopolju je već izbušena i počela su prva preliminarna motrenja razine i kakvoće podzemnih voda. U bušotinu će se na osnovu ustanovljenih oscilacija vodnog lica ugraditi oprema za kontinuirano motrenje razine i odabranih pokazatelja kakvoće podzemne vode. U pripremljenoj prezentaciji bit će pregledno prikazani svi do sada polučeni rezultati vrlo složenih hidrogeoloških istraživanja sliva izvora Jadra i Žrnovnice korisni za zaštitu, upravljanje podzemnim vodnim zalihama i gospodarenje prostorom sliva u cjelini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekti:
160-0982709-1709 - Osjetljivost krških hidrogeoloških sustava
160-0000000-2569 - Održivo korištenje i zaštita vodnih resursa u Nacionalnom parku Plitvička jezera (-) (Biondić, Božidar, MZO ) ( CroRIS)

Ustanove:
Geotehnički fakultet, Varaždin

Profili:

Avatar Url Sanja Kapelj (autor)

Avatar Url Janislav Kapelj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kapelj, Sanja; Kapelj, Janislav; Švonja, Mirjana
Problemi zaštite i kakvoće vode izvora Jadra // II regionalno savjetovanje o pitkoj vodi, 18. rujna 2008.
Šibenik: Maris Consulting, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Kapelj, S., Kapelj, J. & Švonja, M. (2008) Problemi zaštite i kakvoće vode izvora Jadra. U: II regionalno savjetovanje o pitkoj vodi, 18. rujna 2008..
@article{article, author = {Kapelj, Sanja and Kapelj, Janislav and \v{S}vonja, Mirjana}, year = {2008}, keywords = {kr\v{s}, za\v{s}tita, kvaliteta, voda, Jadro}, title = {Problemi za\v{s}tite i kakvo\'{c}e vode izvora Jadra}, keyword = {kr\v{s}, za\v{s}tita, kvaliteta, voda, Jadro}, publisher = {Maris Consulting}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kapelj, Sanja and Kapelj, Janislav and \v{S}vonja, Mirjana}, year = {2008}, keywords = {karst, protection, quality, water, Jadro}, title = {Protection and Quality Problems of the spring Jadro water}, keyword = {karst, protection, quality, water, Jadro}, publisher = {Maris Consulting}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font