Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari u obroka u hranidbi kastriranih ovnova (CROSBI ID 354198)

Ocjenski rad | diplomski rad

Turčin, Damir Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari u obroka u hranidbi kastriranih ovnova / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Turčin, Damir

Vranić, Marina

hrvatski

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari u obroka u hranidbi kastriranih ovnova

Cilj istraživanja bio je utvrditi združeno djelovanje travne silaže (TS) u kojoj je dominirala klupčasta oštrica (Dactylis glomerata L.) i kukuruzne silaže (KS) (Zea mays L.) na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) i in vivo probavljivost ST kastriranih ovnova. TS korištena u ovom pokusu je odražavala prosječnu kvalitetu travne silaže koja se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH, dok se korištena KS učestalo proizvodi u godinama nepovoljnih vremenskih prilika za proizvodnju kukuruzne silaže visoke kvalitete. Istraživana su četiri hranidbena tretmana: hranidba samo TS, MS i kombinacije TS i KS u omjeru 67:33% ili 33:67% (bazirano na ST). Prosječan sadržaj ST u TS i KS je bio 396 i 264 g/kg svježeg uzorka, respektivno. KS je sadržavala manje sirovih proteina (SP) (62 g/kg ST) u odnosu na TS (NDV) i kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0.001) u odnosu na KS. KS je sadržavala više (P<0.001) škroba u usporedbi s TS. Dodatak KS u obrok (33% vs. 67%) je imalo pozitivan združeni efekt na konzumaciju ST obroka (kvadratni efekt P<0.05). Dodatak KS nije imao niti linearni niti kvadratni statistički značajan utjecaj na probavljivost ST obroka. Zaključeno je da je pozitivna interakcija TS i KS na konzumaciju ST rezultat bolje izbalansiranosti dostupne energije i SP kod hranidbe ova dva krmiva u kombinaciji. Pozitivan združeni učinak na probavljivost ST je izostao, vjerojatno radi bržeg prolaska hrane kroz probavni trakt kod dodatka KS tj. radi niže kvalitete KS obzirom na zrelost usjeva kukuruza prilikom košnje.

travna silaža; kukuruzna silaža; konzumacija; probavljivost

nije evidentirano

engleski

Effect of replacing grass silage with maize silage in the ration upon the dry matter ad libitum intake and in vivo digestibility in wether sheep

nije evidentirano

grass silage; maize silage; intake; digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

10.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)