Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja (CROSBI ID 152851)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana ; Šindrak, Zoran ; Voća, Sandra
hrvatski
Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48°C (HWD 48) i 52°C (HWD 52) te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi 1 oC. Dobiveni rezultati upućuju da je kod plodova tretiranih toplom vodom došlo do manjeg gubitka na težini u odnosu na kontrolu, a utvrđen je signifikantan utjecaj predtretmana na kakvoću plodova. Boljim predtretmanom se pokazao HWD 48 čijom su se primjenom postigli najmaji gubitci plodova na težini, a zadržali zadovoljavajuću kakvoću.
mandarina unshiu; toplinski predtretman; gubitak na težini; kakvoća ploda
nije evidentirano
engleski
Effects of prestorage heat treatments on Satsuma mandarin fruits (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) quality after storage
nije evidentirano
'Owari' Satsuma mandarin; hot water dipping pre-treatment; fruit weight loss; mandarin fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14 (2)
2008.
143-150
objavljeno
1330-6626