Utjecaj toplinskih predtretmana na skladišnu sposobnost plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) (CROSBI ID 354197)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Palčić, Iva
Martina Skendrović Babojelić
hrvatski
Utjecaj toplinskih predtretmana na skladišnu sposobnost plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
Istraživan je utjecaj topliskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48°C ( HWD 48) i 52°C (HWD 52), te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi od +1°C. Dobiveni rezultati upućuju da je kod plodova tretiranih toplom vodom došlo do manjeg gubitka na težini u odnosu na kontrolu, a utvrđen je signifikantan utjecaj predtretmana na kakvoću plodova. Boljim predtretmanom se pokazao HWD 48 čijom su se primjenom postigli najmanji gubici plodova na težini, a zadržala zadovoljavajuća kakvoća.
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretman; kalo; kvaliteta plodova
nije evidentirano
engleski
Effects of prestorage heat treatments on Satsuma mandarin fruits (Citrus unshiu M., cv. owari) quality after storage
nije evidentirano
Citrus unshiu Marc.; hot water dipping pre-treatment; fruit weight loss; mandarin fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
12.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb