Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja (CROSBI ID 354196)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Savić, Zdravka
Martina Skendrović Babojelić
hrvatski
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana i načina čuvanja plodova na biokemijske promjene plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc., cv. Owari ). Plodovi su potapani u toplu vodu na temperaturi 48 oC i 52 oC (HWD 48, HWD 52), a uzorci koji nisu potapani činili su kontrolu. Plodovi su čuvani 8 tjedana na temperaturama +1 i +3 oC. Na početku čuvanja te nakon 4 i nakon 8 tjedana čuvanja utvrđivana je aktivnost gvajakol peroksidaze, koncentracija topljivih i membranskih proteina, količina ukupnih fenola, te optička gustoća (OD200). Aktivnost enzima gvajakol peroksidaze se povećavala sa vremenom čuvanja i ovisno o toplinskim predtretmanima, dok su se vrijednosti optičke gustoće (OD200) kao i koncentracija ukupnih fenola smanjila sa vremenom čuvanja. Toplinski predtretmni su imali značajan utjecaj na koncentraciju proteina.
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretman; čuvanje; gvajakol peroksiadza; proteini; ukupni fenoli; optička gustoća
nije evidentirano
engleski
Biochemical changes in heat treated fruits of mandarin unshiu (Citrus unshiu Marc.) during storage
nije evidentirano
Citrus unshiu Marc.; heat pretreatments; storage; guaiacol peroxidase; proteins; total phenols; optical density
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
22.04.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb