Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 411582

Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.)


Skendrović Babojelić, Martina; Kovač Ana; Šindrak Zoran; Pavičić, Nikola; Voća, Sandra; Lepeduš, Hrvoje; Cesar, Vera
Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.) // Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08 / Pliestić, Stjepan (ur.). (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet, 2008. str. 102-103 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 411582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.)
(Effects of storage temperature, storage duration and heat pretreatments on ‘ Owari’ Satsuma mandarin (Citrus unshiu M.) quality)

Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač Ana ; Šindrak Zoran ; Pavičić, Nikola ; Voća, Sandra ; Lepeduš, Hrvoje ; Cesar, Vera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08 / Pliestić, Stjepan (ur.). - Zagreb : Agronomski fakultet, 2008, 102-103

ISBN
978-953-6135-76-9

Skup
Zrnko 08

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18-20.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mandarina; predtretman; skladištenje; ozljede on niskih temperatura; kalo; proteini; gvajakol peroksidaza
(mandarin; peel; pre-treatment; storage; chilling injuries; fruit weight loss; proteins; guaiacol peroxidase activity)

Sažetak
Istraživan je utjecaj načina čuvanja (na temperaturi +1 oC i na +3 oC), vremena čuvanja (nakon 4 i 8 tjedana) te predtretmana (HWD 48, HWD 52 i kontrole) na pojavu ozljeda od niskih temperatura, gubitak plodova na težini, kvalitetu plodova, koncentraciju proteina te aktivnost gvajakol peroksidaze u kori plodova mandarine unshiu sorte Owari. Nakon 4 tjedna čuvanja nisu se pojavile ozljede od niskih temperatura, a nakon 8 tjedana ozljede su se pojavile kod predtretmana HWD 52 kod obje temperature čuvanja. Predtretman nije značajnije utjecao na količinu topljive suhe tvari (TST) u soku i sočnost, dok je količina ukupnih kiselina (UK) u soku bila značajno viša kod kontrole o odnosu na toplinske predtretmane. Kontrola je imala značajno manju koncentraciju proteina u kori, dok je aktivnost peroksidaze u kori plodova bila značajno najveća kod HWD 52, nešto niža kod HWD 48, a signifikantno najniža kod kontrole. Nakon čuvanja na temperaturi od +1 oC izmjeren je znatno manji udio TST i UK u soku, te sočnost i udio proteina u kori, a signifikantno je veći omjer TST/UK u soku kao i aktivnost peroksidaza u kori. TST i UK u soku nisu se značajno razlikovale nakon 4 i 8 tjedana čuvanja. Veća sočnost i omjer TST/UK u soku je bio nakon 4 tjedna čuvanja. Dok je udio proteina bio značajno veći nakon 4 tjedna čuvanja, aktivnost gvajakol preoksidaze pokazao je suprotan terend. Ovi rezultati upićuju na to da su plodovi koji prethodno nisu bili tretirani (kontrola) zadržali prihvatljivu kakvoću nakon 4 tjedna čuvanja na temperaturi +3 oC iako su značajno izgubili na težini ; plodovi čuvani na temperaturi +1 oC imali su manji gubitak težine ali također i manju kakvoću.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina; Kovač Ana; Šindrak Zoran; Pavičić, Nikola; Voća, Sandra; Lepeduš, Hrvoje; Cesar, Vera
Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.) // Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08 / Pliestić, Stjepan (ur.). (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet, 2008. str. 102-103 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Skendrović Babojelić, M., Kovač Ana, Šindrak Zoran, Pavičić, N., Voća, S., Lepeduš, H. & Cesar, V. (2008) Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.). U: Pliestić, S. (ur.)Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08.
@article{article, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {102-103}, keywords = {mandarina, predtretman, skladi\v{s}tenje, ozljede on niskih temperatura, kalo, proteini, gvajakol peroksidaza}, isbn = {978-953-6135-76-9}, title = {Djelovanje temperature, vremena \v{c}uvanja i toplinskog predtretmana na kakvo\'{c}u plodova mandarine and \#8216; Owari and \#8217; Satsuma (Citrus unshiu M.)}, keyword = {mandarina, predtretman, skladi\v{s}tenje, ozljede on niskih temperatura, kalo, proteini, gvajakol peroksidaza}, publisher = {Agronomski fakultet}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {2008}, pages = {102-103}, keywords = {mandarin, peel, pre-treatment, storage, chilling injuries, fruit weight loss, proteins, guaiacol peroxidase activity}, isbn = {978-953-6135-76-9}, title = {Effects of storage temperature, storage duration and heat pretreatments on and \#8216; Owari and \#8217; Satsuma mandarin (Citrus unshiu M.) quality}, keyword = {mandarin, peel, pre-treatment, storage, chilling injuries, fruit weight loss, proteins, guaiacol peroxidase activity}, publisher = {Agronomski fakultet}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font