Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.) (CROSBI ID 551589)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač Ana ; Šindrak Zoran ; Pavičić, Nikola ; Voća, Sandra ; Lepeduš, Hrvoje ; Cesar, Vera
hrvatski
Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.)
Istraživan je utjecaj načina čuvanja (na temperaturi +1 oC i na +3 oC), vremena čuvanja (nakon 4 i 8 tjedana) te predtretmana (HWD 48, HWD 52 i kontrole) na pojavu ozljeda od niskih temperatura, gubitak plodova na težini, kvalitetu plodova, koncentraciju proteina te aktivnost gvajakol peroksidaze u kori plodova mandarine unshiu sorte Owari. Nakon 4 tjedna čuvanja nisu se pojavile ozljede od niskih temperatura, a nakon 8 tjedana ozljede su se pojavile kod predtretmana HWD 52 kod obje temperature čuvanja. Predtretman nije značajnije utjecao na količinu topljive suhe tvari (TST) u soku i sočnost, dok je količina ukupnih kiselina (UK) u soku bila značajno viša kod kontrole o odnosu na toplinske predtretmane. Kontrola je imala značajno manju koncentraciju proteina u kori, dok je aktivnost peroksidaze u kori plodova bila značajno najveća kod HWD 52, nešto niža kod HWD 48, a signifikantno najniža kod kontrole. Nakon čuvanja na temperaturi od +1 oC izmjeren je znatno manji udio TST i UK u soku, te sočnost i udio proteina u kori, a signifikantno je veći omjer TST/UK u soku kao i aktivnost peroksidaza u kori. TST i UK u soku nisu se značajno razlikovale nakon 4 i 8 tjedana čuvanja. Veća sočnost i omjer TST/UK u soku je bio nakon 4 tjedna čuvanja. Dok je udio proteina bio značajno veći nakon 4 tjedna čuvanja, aktivnost gvajakol preoksidaze pokazao je suprotan terend. Ovi rezultati upićuju na to da su plodovi koji prethodno nisu bili tretirani (kontrola) zadržali prihvatljivu kakvoću nakon 4 tjedna čuvanja na temperaturi +3 oC iako su značajno izgubili na težini ; plodovi čuvani na temperaturi +1 oC imali su manji gubitak težine ali također i manju kakvoću.
mandarina; predtretman; skladištenje; ozljede on niskih temperatura; kalo; proteini; gvajakol peroksidaza
nije evidentirano
engleski
Effects of storage temperature, storage duration and heat pretreatments on ‘ Owari’ Satsuma mandarin (Citrus unshiu M.) quality
Istraživan je utjecaj načina čuvanja (na temperaturi +1 oC i na +3 oC), vremena čuvanja (nakon 4 i 8 tjedana) te predtretmana (HWD 48, HWD 52 i kontrole) na pojavu ozljeda od niskih temperatura, gubitak plodova na težini, kvalitetu plodova, koncentraciju proteina te aktivnost gvajakol peroksidaze u kori plodova mandarine unshiu sorte Owari. Nakon 4 tjedna čuvanja nisu se pojavile ozljede od niskih temperatura, a nakon 8 tjedana ozljede su se pojavile kod predtretmana HWD 52 kod obje temperature čuvanja. Predtretman nije značajnije utjecao na količinu topljive suhe tvari (TST) u soku i sočnost, dok je količina ukupnih kiselina (UK) u soku bila značajno viša kod kontrole o odnosu na toplinske predtretmane. Kontrola je imala značajno manju koncentraciju proteina u kori, dok je aktivnost peroksidaze u kori plodova bila značajno najveća kod HWD 52, nešto niža kod HWD 48, a signifikantno najniža kod kontrole. Nakon čuvanja na temperaturi od +1 oC izmjeren je znatno manji udio TST i UK u soku, te sočnost i udio proteina u kori, a signifikantno je veći omjer TST/UK u soku kao i aktivnost peroksidaza u kori. TST i UK u soku nisu se značajno razlikovale nakon 4 i 8 tjedana čuvanja. Veća sočnost i omjer TST/UK u soku je bio nakon 4 tjedna čuvanja. Dok je udio proteina bio značajno veći nakon 4 tjedna čuvanja, aktivnost gvajakol preoksidaze pokazao je suprotan terend. Ovi rezultati upićuju na to da su plodovi koji prethodno nisu bili tretirani (kontrola) zadržali prihvatljivu kakvoću nakon 4 tjedna čuvanja na temperaturi +3 oC iako su značajno izgubili na težini ; plodovi čuvani na temperaturi +1 oC imali su manji gubitak težine ali također i manju kakvoću.
mandarin; peel; pre-treatment; storage; chilling injuries; fruit weight loss; proteins; guaiacol peroxidase activity
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
102-103.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08
Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-76-9
Podaci o skupu
Zrnko 08
predavanje
18.11.2008-20.11.2008
Stubičke Toplice, Hrvatska