Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 411408

Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija


Jajaš, Martina
Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija
(The evaluation of dietary specialties in vegetarian diet with particular regards to calcium intake)

Autori
Jajaš, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2009

Stranica
81

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Vegetarijanke; kalcij; dnevnik prehrane; FFQ (food frequency questionnaire) upitnik
(Vegetarian diet; calcium; food diary; food frequency questionnaire (FFQ))

Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću vegetarijanske prehrane, s osobitim osvrtom na unos kalcija. U procjeni kakvoće prehrane korišten je 7-dnevni dnevnik prehrane i upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ). Za procjenu prehrambenog unosa kalcija koristio se FFQ, a za procjenu znanja o kalciju koristio se posebni upitnik. Istraživanjem je obuhvaćeno 50 ispitanica u dobi od 25 do 48 godina. Rezultati ispitivanja dnevnikom prehrane pokazali su da ispitanice imaju adekvatan unos masti, povišen unos proteina i ugljikohidrata te smanjen unos željeza, cinka i vitamina B12, a povišen unos folata, vitamina C i prehrambenih vlakana. S obzirom na BMI najveći broj ispitanica je adekvatnog stupnja uhranjenosti. Prosječan dnevni unos kalcija hranom je u skladu sa preporukama. Pri procjeni unosa kalcija niži unos utvrđen je primjenom FFQ u odnosu na dnevnik prehrane. Mlijeko i mliječni proizvodi su imali najveći doprinos u dnevnom unosu kalcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb