Neenzimsko glikoziliranje proteina u šećernoj bolesti, patološke posljedice i mogućnosti inhibiranja (CROSBI ID 331044)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Mišur, Irena
Turk, Zdenka
hrvatski
Neenzimsko glikoziliranje proteina u šećernoj bolesti, patološke posljedice i mogućnosti inhibiranja
Neenzimska glikozilacija je proces kojim se šećeri kovalentnom reakcijom vežu za amino skupine proteina, bez posredovanja enzima. Reakcija teče u nekoliko stupnjeva pri čemu se u završnom stupnju, nakon niza pregradnji i polimeriziranja, stvaraju heterogene strukture nazvane završni proizvodi neenzimskog glikoziliranja (engl. advanced glycation endproducts, AGE). In vivo, neenzimsko se glikoziliranje odvija u fiziološkim uvjetima (u procesu starenja), a značajno brže i intenzivnije u patofiziološkim uvjetima (za vrijeme hiperglikemije). Posljedice se ogledaju u razvoju kroničnih komplikacija šećerne bolesti. U ovoj disertaciji istražena je relativna uloga procesa neenzimske glikozilacije na modificiranje proteina, odnosno tkiva na kojima se očituju kasne komplikacije šećerne bolesti. Utvrđene su strukturne promjene na vaskularnom kolagenu i proteinima očne leće pokusnih životinja s aloksanskim tipom šećerne bolesti. To je ukazalo na izravnu povezanost procesa glikozilacije sa stalnom i dugotrajnom hiperglikemijom. Iako se liječenjem pokusnih životinja reguliralo glikemiju ono nije bilo dovoljno da bi se djelotvorno zaustavio proces stvaranja endogenih AGE-makromolekula. Pripremom poliklonskih antitijela usmjerenih prema AGE-strukturama postavljene su i razrađene ELISA metode koje su omogućile precizno i reproducibilno mjerenje završnih proizvoda neenzimske glikozilacije. Imunofluorescentnom metodom potvrđeno je postojanje AGE imunoreaktivnih struktura na citoskeletalnih komponentama suralnog i femoralnog živca bolesnika s dijabetičkom neuropatijom. Ovi rezultati ukazali su da neenzimsko glikoziliranje ima određenu ulogu u patogenezi dijabetičke neuropatije. U in vitro uvjetima kreatin i dimetilbiguanid su pokazali inhibicijski učinak na razvoj fluorescencije potekle tijekom glikoziliranja albumina. Ovi supstituirani guanidini su posebno zanimljive tvari zbog svoje neškodljivosti. Zbog toga bi bilo interesantno biološkim i kliničkim pokusima provjeriti njihov potencijal u inhibiranju neenzimske glikozilacije.
šećerna bolest; neenzimsko glikoziliranje; završni proizvodi glikozilacije
nije evidentirano
engleski
Nonenzymatic glycation in diabetes, pathological consequences and possibilities of inhibitory action
nije evidentirano
diabetes mellitus; nonenzymatic glycation; advanced glycation end products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
166
06.12.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb