Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 410890

BonJourova kritika eksternalističkog fundacionalizma


Hanžek, Ljudevit
BonJourova kritika eksternalističkog fundacionalizma 2008., diplomski rad, preddiplomski, Filozofski fakultet, Split


Naslov
BonJourova kritika eksternalističkog fundacionalizma
(BonJour's Critique of Externalist Foundationalism)

Autori
Hanžek, Ljudevit

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Split

Datum
10. 10

Godina
2008

Stranica
22

Mentor
Škarica, Dario

Ključne riječi
Epistemički regres; epistemička dužnost; fundacionalizam; eksternalizam; termometarski model znanja; opravdana vjerovanja i vjerovatelji; reliabilizam.
(Epistemic regress; epistemic duty; foundationalism; externalism; the thermometer model of knowledge; justified beliefs and believers; reliabilism.)

Sažetak
Autor analizira BonJourovu kritiku eksternalističkog fundacionalizma i Bachovu obranu eksternalizma. BonJour argumentira u prilog tvrdnji da eksternalističke teorije znanja (misleći pritom u prvom redu na Armstrongovu teoriju) ne uspijevaju navesti nužne uvjete opravdanja i racionalnosti. Pritom BonJour vjeruje da se opravdanje sastoji u ispunjavanju epistemičke dužnosti, što znači da vjerovanje može biti opravdano samo ako spoznavatelj posjeduje dobre razloge za njegovu istinitost. Također BonJour ističe nekoliko primjera pouzdano proizvedenih istinitih vjerovanja i pokušava pokazati na intuitivnoj razini da takve primjere nije moguće kvalificirati kao znanje. Kent Bach u svojoj obrani eksternalizma (što se odnosi u prvom redu na Goldmanov reliabilizam) razlikuje između opravdanih vjerovanja i opravdanih vjerovatelja i argumentira u prilog tvrdnji da samo eksternalizam može na dostatno zadovoljavajući način objasniti opravdana vjerovanja. Bach naglašava važnost tzv. default reasoning, forme neeksplicitnog razmišljanja kojim se služimo svakodnevno pri stjecanju znanja i koje je opravdano našom sposobnošću detektiranja abnormalnih okolnosti i prepoznavanja situacija u kojima treba promisliti dvaput.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
191-1911111-1089 - Otjelovljeni um i intencionalni čin (Zdravko Radman, )
191-1911112-1087 - Stjepan Zimmermann (Dario Škarica, )

Ustanove
Institut za filozofiju, Zagreb