Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 410423

Nasljedni rak dojke-molekularna genetička analiza


Levačić Cvok, Mirela; Musani, Vesna; Čretnik, Maja; Ozretić, Petar; Levanat, Sonja
Nasljedni rak dojke-molekularna genetička analiza // 2. godišnji sastanak Hrvatskog društva za internističku onkologiju HLZ-a i 3. radni sastanak radne grupe za onkološku farmaciju bolničke sekcije HFD-a : Knjiga sažetaka / Vrbanec, Damir (ur.).
Zagreb: HLZ, 2008. str. 44-44 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Nasljedni rak dojke-molekularna genetička analiza
(Hereditary breast cancer-molecular genetic analysis)

Autori
Levačić Cvok, Mirela ; Musani, Vesna ; Čretnik, Maja ; Ozretić, Petar ; Levanat, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
2. godišnji sastanak Hrvatskog društva za internističku onkologiju HLZ-a i 3. radni sastanak radne grupe za onkološku farmaciju bolničke sekcije HFD-a : Knjiga sažetaka / Vrbanec, Damir - Zagreb : HLZ, 2008, 44-44

Skup
Godišnji sastanak Hrvatskog društva za internističku onkologiju HLZ-a (2 ; 2008) ; Radni sastanak radne grupe za onkološku farmaciju bolničke sekcije HFD-a (3 ; 2008)

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 09.-12.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Nasljedni rak dojke; geni BRCA1 i BRCA2; molekularna genetika
(Hereditary breast cancer; BRCA1 and BRCA2 genes; molecular genetics)

Sažetak
Rak dojke je drugi najčešći uzrok smrtnosti žena u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2006.godine, od raka dojke godišnje oboli 2300 žena, a umire ih više od 900. Nasljedna komponenta raka dojke se pripisuje mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Oba gena su tumor supresori, glavna im je uloga u popravcima oštećenja na dvolančanoj DNA i u održavanju integriteta genoma ; stoga gubitak funkcije bilo kojeg od njih pokreće genetsku nestabilnost mehanizmima koji još uvijek nisu sasvim razjašnjeni. Osobe s nasljijeđenim mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2 nose veći rizik za rak dojke i jajnika u usporedbi sa općom populacijom. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da žene s mutacijom bilo u BRCA1 ili BRCA2 genu imaju 50-87 % -tni rizik za nastanak raka dojke i 15-44 %-tni rizik za nastanak raka jajnika do 70-te godine života. Nositelji mutacija u genu BRCA2 imaju 84 % za rak dojke i nešto niži za rak jajnika. Muškarci sa BRCA mutacijom imaju vjerojatnost 5-10 % za razvoj raka dojke, dok kod muškaraca koji nemaju mutacije ta vjerojatnost iznosi samo 0.1 %. Kod muškaraca nosioca mutacija postoji i povećan rizik za rak prostate u mlađoj životnoj dobi. A do 70.te godine života rizik raste do 16 %. I muškarci i žene nositelji BRCA mutacija imaju povećan rizik za rak gušterače, te postoji i rizik za razvoj raka debelog crijeva, maternice i melanoma. Svaki medicinski centar trebao bi imati specijalno educiranog liječnika koji provodi genetsko savjetovanje, koji bi na temelju određenih kriterija utvrdio da li osoba spada u visoko rizičnu skupinu, te ukazujena važnost testiranja, pojašnjava rezultate testa i u slučaju pozitivnog nalaza upućuje na tretmane za prevenciju. U proteklih desetak godina genetičko testiranje na gene BRCA1 i BRCA2 zauzelo je mjesto u medicinskoj praksi u većini zemalja Europe, također usaglašavaju se postupci i kriteriji testiranja na nasljedni rak dojke. Nova znanja koja se očekuju na molekularnoj raziniza gene BRCA1 i BRCA2 svakako će imati odjeka na buduće ciljane terapije. Mi smo analizirali polimorfnost gena BRCA1 i BRCA2 na zdravoj populaciji žena u Hrvatskoj na 230 uzoraka za gen BRCA1 i 140 za gen BRCA2. Našli smo 21 normalnu varijantu gena BRCA1 i 36 varijanti gena BRCA2 . Postavili smo metodu temeljenu na analizi mekšanja koja bi se mogla koristiti kao dijagnostički parametar određivanja sklonosti nasljednom raku dojke i jajnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982464-2461 - Prijenos signala u tumorima: Hh-Gli put, interakcije i potencijalne terapije (Sonja Levanat, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb