Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ BAKTERIZACIJE I STADIJA ZRELOSTI NA PRINOS CRVENE DJETELINE U GODINI SJETVE (CROSBI ID 354121)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zima, Dalibor UTJECAJ BAKTERIZACIJE I STADIJA ZRELOSTI NA PRINOS CRVENE DJETELINE U GODINI SJETVE / Leto, Josip (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Zima, Dalibor

Leto, Josip

hrvatski

UTJECAJ BAKTERIZACIJE I STADIJA ZRELOSTI NA PRINOS CRVENE DJETELINE U GODINI SJETVE

Cilj rada je utvrditi učinkovitost bakterizacije i košnje u različitim stadijima zrelosti crvene djeteline na komponente prinosa u godini sjetve. Istraživanje je postavljeno po slučajnom bloknom rasporedu u 4 ponavljanja, a činila su ga tri kultivara crvene djeteline: cv. Tempus, cv. Ram i cv. Rajah, bakterizirana s dva soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii: B1=RCR 5 podrijetlom iz Engleske i B2=D-631 podrijetlom iz Češke i jedna varijanta bez bakterizacije (B0) i košena u početku pupanja (10-20 % propupalih biljaka) i početku cvatnje (10-20 % procvjetalih biljaka). Bakterizacija nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline, dok je kod svih istraživanih svojstava bila signifikantna interakcija stadij zrelosti x kultivar. Nije bilo statistički značajnih razlika u prinosu ST među stadijima zrelosti u trenutku košnje, kao ni među varijantama bakterizacije (prosječno 10, 27 t/ha). Najveći prinos ST utvrđen je kod cv. Ram (11, 71 t/ha), dok se cv. Tempus (10, 05 t/ha) i cv. Rajah (9, 05 t/ha) nisu značajno razlikovali po prinosima ST. Košnjom crvene djeteline u početku cvatnje dobiven je značajno veći udio stabljike u prinosu ST (13, 73%), nego košnjom u početku pupanja (8, 55%). Najveći udio stabljike utvrđen je kod cv. Tempus (16, 84%), a značajno najmanji kod cv. Rajah (5, 37%). Svi kultivari crvene djeteline su imali veći udio stabljike u početku cvatnje. Veći udio lista i cvata utvrđen je u početku pupanja crvene djeteline (91, 45%) nego u početku cvatnje (86, 27%). Značajno najveći udio lista i cvata utvrđen je kod cv. Rajah (94, 6%), a najmanji kod cv. Tempus (83, 2%). Košnjom crvene djeteline u početku cvatnje dobiven je značajno veći prinos ST stabljike (165, 07 g/m2) nego košnjom u početku pupanja (78, 33 g/m2). Kultivar Tempus imao je značajno najveći prinos ST stabljike (180, 48 g/m2). Nisu utvrđene značajne razlike u prinosu ST lista i cvata među stadijima zrelosti crvene djeteline u trenutku košnje (prosječno 905, 52 g/m2). Najveći prinos ST lista i cvata utvrđen je kod cv. Ram (1039, 17 g/m2).

crvena djetelina; bakterizacija; stadij zrelosti; prinos

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF INOCULATION AND HARVEST MATURITY ON RED CLOVER YIELD IN THE ESTABLISHMENT YEAR

nije evidentirano

red clover; inoculation; maturity; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

10.06.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)