Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409991

Stavovi studenata prema traženju psihološke pomoći


Jakovčić, Ines; Živčić-Bećirević, Ivanka
Stavovi studenata prema traženju psihološke pomoći // Socijalna psihijatrija, 37 (2008), 3-10 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Stavovi studenata prema traženju psihološke pomoći
(Student Attitudes Toward Seeking Psychological Help)

Autori
Jakovčić, Ines ; Živčić-Bećirević, Ivanka

Izvornik
Socijalna psihijatrija (0303-7908) 37 (2008); 3-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stavovi; psihološka pomoć; studenti; spolne razlike
(Attitudes; psychological help; students; sex differences)

Sažetak
Premda se traženje stručne pomoći smatra korisnim načinom suočavanja s osobnim problemima i teškoćama, ona se još uvijek nedovoljno koristi. Brojni razlozi navode ili priječe pojedinca u traženju adekvatne psihološke pomoći, čak i kad mu je dostupna. Stavovi prema traženju pomoći pokazuju se najboljim pokazateljem namjere osobe da je zaista i potraži. Primarni cilj ovog rada bio je ispitati stavove studenata prema traženju stručne psihološke pomoći s obzirom na spol i količinu problema s kojima su se suočavali tijekom studija. 572 studenta riječkog Sveučilišta ispunila su prilagođen Upitnik stavova prema traženju stručne psihološke pomoći i Ljestvicu studentskih problema. Djevojke pokazuju pozitivniji stav prema samootvaranju i veću spremnost za traženje pomoći od mladića te veću toleranciju na stigmu kojoj bi mogle biti izložene zbog traženja pomoći. Za razliku od mladića, djevojke su spremnije potražiti pomoć ako su doživjele veći broj problema. Poznavanje stavova studenata može pomoći u planiranju strategija kojima se može povećati traženje psihološke pomoći kod pojedinaca koji je trebaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-1301675-0854 - Rizični i zaštitni čimbenici psihičkog zdravlja i akademske prilagodbe studenata (Ivanka Živčić-Bećirević, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsychINFO
  • Excerpta Medica