Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje (CROSBI ID 152645)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Butko, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip
hrvatski
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4º ; C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110, 17 kg i 130, 37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130, 37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110, 17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47, 06 % i 47, 16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina svinja.
crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; kvaliteta polovica i mesa
nije evidentirano
engleski
Influence of pig body mass on meat and carcass quality of Black slavonian pig
nije evidentirano
Black Slavonian Pig ; body mass ; meat and carcass quality
nije evidentirano