Utjecaj zračnog toplinskog tretmana na kakvoću plodova nektarine i smanjenje truleži tijekom skladištenja (CROSBI ID 152611)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Fruk, Goran ; Jemrić, Tomislav ; Sever, Zdravka ; Škutin Matijaš, Helena ; Cvjetković, Bogdan
hrvatski
Utjecaj zračnog toplinskog tretmana na kakvoću plodova nektarine i smanjenje truleži tijekom skladištenja
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45 °C kraj koštice – HAT 45/24 °C) na kakvoću plodova i smanjenje ozljeda od niskih temperatura (ONT) te smanjeno propadanje plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0 °C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima ONT-a i trulih plodova te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, ukupne kiseline, topljiva suha tvar, pH, EC). Između tretmana i kontrole nije bilo razlike u pojavi ONT-a. Između toplinskog tretmana i kontrole gotovo da nije bilo razlike u kakvoći plodova. Međutim, nakon 2 tjedna plodovi podvrgnuti tretmanu HAT 45/24 °C imali su manji gubitak na težini (kalo) na polici i manje ukupnih kiselina. Nakon 4 tjedna veći kalo tijekom čuvanja i ukupni kalo imali su plodovi tretmana HAT 45/24 °C. Toplinski tretman nije značajno utjecao na kakvoću plodova, ali ni na smanjenje truleži. Stoga se može zaključiti da ovaj tretman ne nalazi svoje mjesto u smanjenu truleži plodova tijekom čuvanja.
nektarina; Monilia spp.; Rhizopus stolonifer; kakvoća; trulež
nije evidentirano
engleski
The effect of hot air treatment on quality and decay of nectarine fruits during storage
nije evidentirano
nectarine; Monilia spp.; Rhizopus stolonifer; fruit quality; decay
nije evidentirano