Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409637

Zdravi ili truli plodovi: Je li Napretkov ekumenizam imao smisla u (be)smislu rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995)?


Markešić, Ivan
Zdravi ili truli plodovi: Je li Napretkov ekumenizam imao smisla u (be)smislu rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995)? // Stoljeće HKD Napredak (1902-2002) / Drmić, Ilija ; Josipović, Marko (ur.).
Sarajevo - Zagreb: Hkad Napredak Sarajevo ; HKD Napredak-Zagreb, Zagreb, 2007. str. 551-566


CROSBI ID: 409637 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravi ili truli plodovi: Je li Napretkov ekumenizam imao smisla u (be)smislu rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995)?
(Meaning of Ecumenicalism of HKD Napredak in the war in Bosnia and Herzegowina (1992-1995)?)

Autori
Markešić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Stoljeće HKD Napredak (1902-2002)

Urednik/ci
Drmić, Ilija ; Josipović, Marko

Izdavač
Hkad Napredak Sarajevo ; HKD Napredak-Zagreb, Zagreb

Grad
Sarajevo - Zagreb

Godina
2007

Raspon stranica
551-566

ISBN
978-953-6383-30-6

Ključne riječi
HKD Napredak, Bosna i Hercegovina, rat u BiH, ekumenizam, međureligijski dijalog
(HKD Napredak, Bosnia and Herzegovina, ecumenicalism, interreligious dialogue)

Sažetak
HKD &laquo ; Napredak&raquo ; , sa svojim sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, i s mnogobrojnim podružnicama po Bosni i Hercegovini, u Republici Hrvatskoj i u svijetu našlo se u nedavnom ratu u Bosni i Hercegovini u središtu pozornosti kako bosansko-hercegovačke, hrvatske, europske tako i svjetske javnosti. Razlog: Napretkov dijaloški ekumanizam u vrijeme najžešćih međusobnih sukoba Hrvata, Srba i Bošnjaka koji je zbog gotovo potpuno nacionalno-konfesionalne identifikacije veoma često poprimao značajke vjerskoga rata. Svojim pristupom malom, običnom čovjeku, bez obzira na vjerske, nacionalne, svjetonazorske i kulturne predznake, Napredak je uspio dati puni doprinos završetku rata kao i izgradnji suvremenoga bosanskohercegovačkoga društva i moderne europske multinacionalne i multikonfesionalne države u kojoj će svi njezini građani i narodi moći ostvariti punu ravnopravnost na svim razinama njegova života. Takvim je svojim djelovanjem uspio osigurati Hrvatima u Sarajevu, ali u cijeloj Bosni i Hercegovini, mogućnost da mogu, bez obzira na pojedinačne probleme, uzdignuta čela koračati svojom domovinom. Uspio im je vratiti izgubljeno povjerenje u same sebe. Osim toga, uspio im je svojim djelovanjem pokazati i uvjeriti ih kako je Bosna i Hercegovina i njihova domovina, za koju su im mnogi kazali da je tuđa i da oni u njoj nemaju što tražiti. Ovaj je rad pokušao istaknuti kako se Napretkovo dijaloško ekumensko djelovanje tijekom prošloga rata u BiH usprkos mnogim prigovorima dežurnih hrvatskih 'nacionalnih i vjerskih veličina' - da se naime Napredak premalo brinuo za nacionalne i vjerske vrednote hrvatskoga naroda, te da se svojim odnosom prema muslimanima i pravoslavcima, agnosticima, bivšim komunjarama i ateistima, više priklanjao globlističkim težnjama zapadnjačkoga, anacionalnoga i dekristijaniziranoga svijeta negoli onim 'pravim' interesima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini u vrijeme najveće agresije na njega u novijoj povijesti – pokazalo, a što će u budućnosti biti još očitije, kao veoma plodonosno djelovanje, kao djelovanje koje je urodilo potpuno zdravim, a ne trulim plodovima. Osim toga, što nije uopće nevažno naglasiti, Napretkovo se djelovanje u cijelosti odvijalo prema odredbama dokumenata Drugoga vatikanskog (ekumenskog) sabora. Na taj je način Napredak postao stjegonoša novih obzora unutarcrkvenoga razgovora i međureligijskoga dijaloga, ne samo u okviru Katoličke crkve u Bosni i Hercegovine, već u okviru Katoličke crkve u Hrvata općenito, kao i Katoličke crkve uopće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
194-0000000-3411 - Religijski, nacionalni i politički identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini (Markešić, Ivan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Markešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Markešić, Ivan
Zdravi ili truli plodovi: Je li Napretkov ekumenizam imao smisla u (be)smislu rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995)? // Stoljeće HKD Napredak (1902-2002) / Drmić, Ilija ; Josipović, Marko (ur.).
Sarajevo - Zagreb: Hkad Napredak Sarajevo ; HKD Napredak-Zagreb, Zagreb, 2007. str. 551-566
Markešić, I. (2007) Zdravi ili truli plodovi: Je li Napretkov ekumenizam imao smisla u (be)smislu rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995)?. U: Drmić, I. & Josipović, M. (ur.) Stoljeće HKD Napredak (1902-2002). Sarajevo - Zagreb, Hkad Napredak Sarajevo ; HKD Napredak-Zagreb, Zagreb, str. 551-566.
@inbook{inbook, author = {Marke\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2007}, pages = {551-566}, keywords = {HKD Napredak, Bosna i Hercegovina, rat u BiH, ekumenizam, me\djureligijski dijalog}, isbn = {978-953-6383-30-6}, title = {Zdravi ili truli plodovi: Je li Napretkov ekumenizam imao smisla u (be)smislu rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995)?}, keyword = {HKD Napredak, Bosna i Hercegovina, rat u BiH, ekumenizam, me\djureligijski dijalog}, publisher = {Hkad Napredak Sarajevo ; HKD Napredak-Zagreb, Zagreb}, publisherplace = {Sarajevo - Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Marke\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2007}, pages = {551-566}, keywords = {HKD Napredak, Bosnia and Herzegovina, ecumenicalism, interreligious dialogue}, isbn = {978-953-6383-30-6}, title = {Meaning of Ecumenicalism of HKD Napredak in the war in Bosnia and Herzegowina (1992-1995)?}, keyword = {HKD Napredak, Bosnia and Herzegovina, ecumenicalism, interreligious dialogue}, publisher = {Hkad Napredak Sarajevo ; HKD Napredak-Zagreb, Zagreb}, publisherplace = {Sarajevo - Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font